De beroemde producer Phil Ramone is gisteren overleden. In zijn lange carrière werkte hij aan klassiekers als Blood On The Tracks van Bob Dylan, Ram van Paul & Linda McCartney en The Stranger van Billy Joel.

Ramone werd in 1941 geboren in Zuid-Afrika en groeide op in Brooklyn. Hij was medeoprichter van de studio A&R Recordings. Hoewel hij zich in zijn beginjaren als producer en geluidstechnicus vooral bezig hield met jazzplaten, werd hij in de jaren zestig en zeventig een veelgevraagd talent bij diverse pop- en rockartiesten. Zo werkte hij als technicus aan Ram van Paul & Linda McCartney (1971), meerdere albums van Chicago, de liveklassieker Rock Of Ages (1972) van The Band en het meesterwerk Blood On The Tracks (1975) van Bob Dylan.

Als producer werd Ramone gevraagd voor meerdere belangrijke platen uit de carrières van Paul Simon en Billy Joel. Zijn naam prijkt op enkele van Simons beste werken, zoals There Goes Rhymin’ Simon (1973), Still Crazy After All These Years (1975), The Concert In Central Park (Simon & Garfunkel, 1982) en zijn meest recente album So Beautiful Or So What (2011). Voor Joel produceerde Ramone onder meer The Stranger (1977), 52nd Street (1978) en The Nylon Curtain (1983).

Voor zijn invloedrijke werk ontving Ramone liefst dertien Grammy Awards (onder meer voor Still Crazy After All These Years) en in 2005 ook nog de Technical Grammy Award voor zijn hele carrière. In zijn boek Making Records schreef hij: “Bij geweldige albums gaat het om gevoel en als ik een keuze zou moeten maken, zou ik eerder voor de plaat gaan die me laat dansen dan voor een flauw album met beter geluid.”

Phil Ramone is 79 jaar geworden. Diverse muzikanten reageerden op zijn dood. Billy Joel: “Ik zag Phil Ramone altijd als de meest getalenteerde man in mijn band. Zo veel van mijn muziek is door hem gevormd en verwezenlijkt. Ik ben een goede vriend en mijn grootste mentor kwijtgeraakt.”

Op Facebook schrijft Robbie Robertson van The Band: “Ik ben erg verdrietig door het nieuws van Phil Ramone’s overlijden. We ontmoetten elkaar voor het eerst in de A&R Studios toen The Band Music From Big Pink maakte. Ik ben op dit moment bezig met het album waar we vele jaren samen aan werkten. Hij was een waar sonisch genie en een briljant, veelzijdig producer. Zo zie je ze tegenwoordig niet meer.”

Ook op Twitter reageerden diverse muzikanten. Zo schreef Steve Lukather: “R.I.P. voor een oude vriend en legende Phil Ramone. Hij was uniek en het was een eer om met hem te mogen werken.”