Status Quo heeft een nieuwe drummer gevonden! Leon Cave is de opvolger van Matt Letley, die eind vorig jaar zijn vertrek aankondigde. Voor veel Quo-fans is Cave geen nieuw gezicht, aangezien hij eerder in de band van frontman Francis Rossi speelde.

Op de officiële Status Quo-website meldt de band: “Met veel genoegen kondigen we aan dat de nieuwe toevoeging aan de Quo-lineup Leon Cave geworden is. Hij speelde eerder mee tijdens de solotour van Francis. Leon heeft al gerepeteerd met de band en zal zijn eerste show met de band op zaterdag 25 mei geven, tijdens het Wolkenkratzer Festival in Frankfurt. De 34-jarige Leon is een getalenteerde multi-instrumentalist die ook gitaar en bas speelt. Naast The Francis Rossi Band heeft hij wereldwijd getoerd en opgenomen met uiteenlopende artiesten en producers.”

De uit Londen afkomstige Cave, die werkte met acts als Duncan Miller en Franz Ferdinand, schrijft op Facebook: “Ik moest dit een tijdje geheim houden, maar nu is het officieel aangekondigd en ben ik blij dat ik jullie kan mededelen dat ik nu de drummer ben van de rocklegende Status Quo.”

Matt Letley, die vanaf 2000 bij Status Quo zat, speelde in december zijn laatste show met de band in de Londense O2 Arena. Letley kondigde zijn vertrek als volgt aan op zijn website: “Het was een fantastische reis de afgelopen twaalf jaar, maar ik heb besloten dat de tijd rijp is om Status Quo te verlaten en me met iets nieuws bezig te houden. Mijn laatste show zal woensdag in de O2 zijn.”

Leon Cave is Status Quo’s vijfde drummer, na oorspronkelijk bandlid John Coghlan, Pete Kircher, Jeff Rich en Letley. Eerder dit jaar kwam ‘The Frantic Four’ – de oorspronkelijke bezetting met Rossi, Coghlan, gitarist Rick Parfitt en bassist Alan Lancaster – weer samen voor enkele shows in Engeland. Het laatste van deze optredens in Wembley Arena verschijnt dit jaar op dvd.

Op 1 juni speelt de band met Cave op Retropop in Emmen en later dit jaar (24 november) doet Status Quo de Brabanthallen in Den Bosch aan. Ondertussen verschijnt er een heuse speelfilm met de bandleden in de hoofdrollen: Bula Quo! Beluister hieronder de titelsong: