De geruchten zijn helaas waar: Malcolm Young lijdt aan dementie. De familie van de 61-jarige AC/DC-gitarist heeft dit inmiddels bevestigd in een bericht aan het tijdschrift People.

Dat er iets met Malcolm Young aan de hand was, weten we al maanden. In april bevestigde zijn band op Facebook dat hij vanwege ziekte ‘een pauze’ nam: “Na veertig jaar bij AC/DC neemt gitarist en oprichter Malcolm Young een pauze vanwege zijn slechte gezondheid. Malcolm wil de vele fans bedanken voor hun oneindige liefde en steun. Vanwege dit nieuws verzoekt AC/DC iedereen om de privacy van zijn familie in deze periode te respecteren. De band zal doorgaan met het maken van muziek.”

AC/DC dook de studio in voor opnames van een nieuwe plaat, met neef Stevie Young als Malcolms vervanger. In juli zei Brian Johnson tegen Metal Hammer: “Malcolm ligt in het ziekenhuis, maar hij is een echte vechter. We hopen dat hij snel weer sterk wordt. Stevie, Malcolms neef, was geweldig, maar het is moeilijk om dit te doen als het niet goed gaat met je bandmaat. Maar ik weet zeker dat hij dit aanmoedigt. Hij is heel sterk, ook al is hij niet groot. Hij is trots en ik kan er niet te veel over zeggen, maar laten we hopen dat hij terugkomt.”

Wat Malcolm precies mankeerde, bleef lange tijd onduidelijk. Vorige week ontstond echter het gerucht dat de medeoprichter van AC/DC dement zou zijn. Dat bericht blijkt helaas waar. In een verklaring aan het Amerikaanse tijdschrift People schrijft zijn familie: “Malcolm lijdt aan dementie en de familie bedankt jullie voor het respecteren van zijn privacy.”

Dit verschrikkelijke nieuws komt kort na de aankondiging van het eerste AC/DC-album zonder Malcolm Young: Rock Or Bust (dat op 28 november verschijnt). Flarden van het eerste nummer Play Ball waren onlangs al te horen in een uitzending van een Major League-baseballwedstrijd: