Twee van Van Morrisons bekendste albums, Astral Weeks (1968) en His Band And The Street Choir (1970), worden op 30 oktober opnieuw uitgebracht, beide aangevuld met een aantal niet eerder verschenen bonustracks.

Astral Weeks was het eerste album dat de voormalige Them-zanger uitbracht op het label Warner Bros. De nogal ongewone muziek op deze tweede soloplaat kreeg ten tijde van de release niet heel veel aandacht, maar heeft tegenwoordig de status van een meesterwerk. Morrison kwam twee jaar later met het wel commercieel succesvolle Moondance, dat twee jaar geleden al een ‘deluxe edition’-re-release kreeg. De opvolger daarvan, His Band And The Street Choir, kwam ook in 1970 uit en bevat een van zijn grootste hits: Domino.

Op de komende reissues van Astral Weeks en His Band And The Street Choir zijn geen nooit eerder gehoorde composities te vinden. Wel kunnen de fans alternatieve versies horen van inmiddels legendarische nummers als Madame George, Beside You, I’ve Been Working en I’ll Be Your Lover, Too. De complete tracklists van de cd’s kun je hier vinden.

Onlangs werd aangekondigd dat een ander label, Sony Music, ook met een aantal heruitgaven van Van Morrison-albums komt. Uiteindelijk zal de hele catalogus digitaal verkrijgbaar zijn, maar de platenmaatschappij heeft ook plannen voor fysieke re-releases. Een aantal van die albums is op dit moment niet leverbaar op cd, waaronder Saint Dominic’s Preview (1972) en de veelgeprezen live-dubbelaar It’s Too Late To Stop Now (1974).

Morrison bracht eerder dit jaar ook een nieuw album uit, getiteld Duets: Re-working The Catalogue. Daarop zijn nieuwe versies te horen van minder bekende songs uit het verleden van de Ierse zanger, waaraan gastartiesten als Mark Knopfler, Steve Winwood en Bobby Womack meewerkten.

Bekijk ook onze lijst met de tien beste albums van Van Morrison.