Neil Young heeft een wel heel opmerkelijke plaat in petto voor zijn fans. Het in juni te verschijnen EARTH bevat live-opnames afgewisseld met geluiden van dieren! Het album is ‘s mans tweede met de band Promise Of The Real.

De tracklist van het album bestaat uit bekende en minder bekende songs uit Youngs verleden, zoals de klassieker After The Gold Rush uit 1970 en het vrij obscure Hippie Dream (van het album Landing On Water uit 1986). Ook is er één niet eerder uitgebrachte compositie: I Won’t Quit. Vier nummers zijn afkomstig van het vorig jaar verschenen protestalbum The Monsanto Years, Neils eerste samenwerking met de band van Willie Nelsons zoons Micah en Lukas: Promise Of The Real.

“Het is een collectie van dertien nummers uit mijn leven, 98 onafgebroken minuten lang”, meldt Young zelf over EARTH. “Het zijn songs die ik schreef over het leven dat we allemaal op deze planeet leiden. Het dierenrijk is ook goed vertegenwoordigd in het publiek. De insecten, vogels en zoogdieren nemen af en toe ook de uitvoeringen van de songs over.”

Dat Neil Young (op 9 juli overigens ook met Promise Of The Real te zien in de Ziggo Dome in Amsterdam) van plan was dit jaar een nieuw album uit te brengen, was al bekend. De singer-songwriter gaf in maart tijdens een gesprek met Rolling Stone een wat vage beschrijving van de muziek. “Ik heb het gevoel dat ik iets aan het doen ben wat ik nooit eerder gedaan heb”, vertelde hij toen. “Het is niet zomaar muziek, het is een soundscape. Het is alsof je rondvliegt terwijl je met je ogen dicht luistert naar allerlei dingen.”

EARTH bevat de volgende nummers:

1. People Want To Hear About Love
2. Big Box
3. Mother Earth 
4. The Monsanto Years 
5. I Won’t Quit 
6. Western Hero 
7. Vampire Blues
8. Hippie Dream
9. After The Gold Rush 
10. Wolf Moon
11. Love & Only Love