Fan zijn van Neil Young is een dure hobby. Vorig jaar bracht de oude meester twee platen kort achter elkaar uit en de volgende ligt al weer op stapel. The Monsanto Years is vanaf 16 juni verkrijgbaar.

Young uit al enkele jaren flinke kritiek op het Amerikaanse bedrijf Monsanto, dat producten voor de landbouw produceert en marktleider is op het gebied van genetisch gemanipuleerde zaden. Zo riep de Canadees vorig jaar nog op tot een boycot van Starbucks, omdat de koffiegigant in zee ging met Monsanto. De tot nu toe onthulde songtitels van de komende plaat zeggen dan ook genoeg: The Monsanto Years, Rock Starbucks, Seeds en Too Big To Fail. Zoals eerder aangekondigd nam Young het album op met de band Promise Of The Real, met Lukas en Michah Nelson (de zonen van countrygrootheid Willie Nelson). Vorige week werd al een aantal van de nieuwe nummers live gespeeld tijdens een verrassingsconcert in Amerika.

Fans van Neil Young hadden vorig jaar genoeg om naar uit te kijken, want kort na de met ouderwetse apparatuur opgenomen coversplaat A Letter Home verscheen er nog een boxset met opnames van de Crosby, Stills, Nash & Young-reünietour van 1974. Later in het jaar volgde ook nog het studioalbum Storytone, met ditmaal allemaal nieuwe eigen composities. De luxe versie daarvan bestond uit het reguliere album en een extra cd met akoestische uitvoeringen van de tien songs.

Storytone haalde ook onze lijst met de beste Neil Young-albums sinds het jaar 2000. Bekijk de complete top 10 hier.