Bassist Geezer Butler zegt dat Black Sabbath de opnames van het nieuwe album heeft voltooid. Het is echter nog niet zeker dat de plaat de titel 13 krijgt.

“We zijn klaar met de opnames”, vertelt de bassist aan That Metal Show, “Tony [Iommi] is weer in Engeland om een paar solo’s in te spelen. In februari gaan we beginnen met het mixen en de plaat komt uit in juni.”

Op Twitter kondigde de band vorige maand al aan dat het eerste studioalbum met Ozzy Osbourne in 35 jaar zou verschijnen in juni, onder de titel 13. Volgens Butler is dat laatste nog niet zeker: “De titel is 13, tenzij we met iets beters komen.”

De meeste van de teksten op de negentiende studioplaat werden – zoals vanouds – geschreven door Butler: “Ozzy bedenkt de titels en geeft me inspiratie voor de teksten. Volgens mij hebben we zestien songs en heb ik veertien teksten geschreven.”

Vorige week meldde Butler tegen 96.7 KCAL Rocks dat de band terugkeert naar de sound van de eerste drie legendarische albums Black Sabbath, Paranoid en Master Of Reality. Ook zouden de nieuwe songs meer ‘heavy rock’ dan heavy metal zijn. Op aanraden van producer Rick Rubin werd Rage Against The Machine-drummer Brad Wilk gekozen als vervanger voor Bill Ward: “Hij wilde geen typische heavy metal-drummer op de plaat omdat het geen echt heavy metal-album is. Het is meer heavy rock.”

Hoewel veel Sabbath-fans teleurgesteld zijn door het vertrek van Bill Ward, lijkt het erop dat Wilk een prima vervanger is: “Tijdens jams klonk hij geweldig met dit materiaal. We zijn teruggekeerd naar hoe we begin jaren zeventig klonken en dat past goed bij Brads jazzy, bluesy stijl.”

Het is echter nog onduidelijk of Wilk ook met Black Sabbath zal toeren: “We weten het nog niet zeker, want volgens mij heeft Brad verplichtingen bij Rage Against The Machine. Waarschijnlijk wordt het Tommy [Clufetos] of Brad, maar het hangt af van hun verplichtingen”, aldus Butler tegen That Metal Show.

Tenslotte zegt Butler ook te willen werken aan een nieuw album van zijn eigen project buiten Black Sabbath: GZR: “Als ik klaar ben met het toeren en het album met Sabbath, ga ik werken aan de volgende GZR-plaat. Er is al veel materiaal geschreven en het wordt tijd om het op te nemen. Dat gebeurt waarschijnlijk ergens volgend jaar.”