Het leven van de onlangs overleden bokslegende Muhammad Ali inspireerde Peter Gabriel voor zijn nieuwe single I’m Amazing, die nu te beluisteren is. Het meer dan zeven minuten durende nummer lijkt een voorproefje te zijn van een nieuw album van de zanger.

Het is inmiddels al weer veertien jaar geleden dat Gabriel een album met nieuwe composities uitbracht (de coversplaat Scratch My Back dus niet meegerekend). Sinds Up uit 2002 doken er nog wel enkele losse nummers op, waaronder Why Don’t You Show Yourself, dat twee jaar geleden op de soundtrack van de film Words With Gods terechtkwam. Ook speelde hij het nieuwe lied What Lies Ahead tijdens een show in Italië.

Over de vrij onverwachte release van I’m Amazing, dat gisteren al in première ging op BBC Radio 6, schrijft Gabriel op Facebook: “Een paar jaar geleden heb ik een nummer geschreven dat gedeeltelijk geïnspireerd is op het leven en de strijd van Muhammad Ali. Nu hij overleden is en zo veel mensen stilstaan bij zijn leven en wat hij allemaal bereikt heeft, leek dit het juiste moment om de song uit te brengen.”

De afgelopen maanden heeft Peter Gabriel al enkele keren gehint naar een nieuw album. Zo meldde hij in 2014 aan Rolling Stone dat hij I/O als werktitel had. “Ik wil meer vrolijke muziek schrijven, want het is heel makkelijk voor me om terug te vallen op het sombere werk”, vertelde hij verder. “Ik wil meer een organisch dance-album maken en ik heb een paar nummers waar ik de afgelopen twee weken aan gewerkt heb die een beetje die kant op gaan.”