Phil Collins is de afgelopen tijd druk bezig geweest met terugblikken op zijn carrière. Niet alleen verschenen onlangs reissues van zijn soloalbums, in oktober wordt ook zijn autobiografie Not Dead Yet gepubliceerd.

De voormalige Genesis-drummer schrijft in het boek niet alleen over zijn muziek en de helden met wie hij mocht samenwerken (onder wie Eric Clapton, Robert Plant en David Crosby), maar ook over zijn mislukte huwelijken, zijn drankverslaving en zijn gezondheidsproblemen. “Er zijn een heleboel hoogtepunten geweest in mijn leven en ook meer dan een paar dieptepunten”, meldt de zanger in een persbericht. “Ik ben compleet eerlijk over alles, soms zelfs op het beschamende af.”

Not Dead Yet verschijnt op 25 oktober in Amerika, via uitgeverij Barnes & Noble. “Het idee om een autobiografie te schrijven zit al een paar jaar in mijn hoofd en ik vond dat het er nu tijd voor was”, meldt Collins verder. “Er zijn dingen gebeurd in mijn leven waardoor ik erover na begon te denken. Ik heb in meerdere opzichten een droomleven gehad en ik heb ongelooflijk veel geluk gehad, maar ik heb ook extreem hard gewerkt.”

Fans krijgen na het lezen van Not Dead Yet mogelijk een heel ander beeld van Collins: “Als de lezers uiteindelijk geschokt of teleurgesteld zijn dat hun ‘held’ – of in ieder geval die vent die steeds weer in de hitlijsten opdook – ook maar een mens was, dan heb ik bereikt wat ik wilde met dit boek. Het was enorm plezierig om deze biografie te schrijven, ook al betekende het dat ik ook de momenten moest herbeleven waarop ik andere keuzes had moeten maken.”