Phil Rudd is veroordeeld tot acht maanden huisarrest. De AC/DC-slagwerker, inmiddels vervangen door Chris Slade, bekende in april schuldig te zijn aan doodsbedreiging en het bezit van methamphetamine en cannabis.

Zoals we inmiddels weten, werd Rudd (tweede van rechts op de foto hierboven) in november gearresteerd op verdenking van onder meer het beramen van twee moorden. Die nogal heftige aanklacht werd bij gebrek aan bewijs ingetrokken, maar de drummer moest nog wel voor de rechter verschijnen voor doodsbedreiging en drugsbezit. In april bekende hij inderdaad een van zijn voormalige medewerkers telefonisch te hebben bedreigd, nadat Rudds soloplaat Head Job flopte. Daarvoor hing hem zeven jaar cel boven het hoofd.

Rechter Thomas Ingram zou in de rechtszaal tegen Rudd hebben gezegd: “Queen verving Freddie Mercury. AC/DC gaat gewoon door zonder jou. Jouw plek in de band bestaat op dit moment niet en zal ook niet bestaan zolang je je verslaving niet onder ogen ziet.” De drummer loopt het risico in de gevangenis te belanden als hij betrapt wordt met drugs of alcohol, en hij moet verplicht een afkickprogramma volgen. Rudds advocaat Craig Tuck vindt de straf veel te zwaar en zegt tegen Rolling Stone in beroep te gaan.

Vorige maand liet de tourmanager van AC/DC, dat nu dus met Chris Slade aan het toeren is, weten niet uit te sluiten dat Rudd terugkeert bij de band: “Er is niet bevestigd dat Phil definitief de band verlaten heeft”, vertelde hij aan het Britse Classic Rock Magazine. “Ik kan alleen maar zeggen dat hij niet van de partij is tijdens de shows in Nieuw-Zeeland.”