Drie keer raden wie het lijstje met rijkste bassisten ter wereld aanvoert… Aangezien Paul McCartney met een geschat vermogen van 1,2 miljard dollar eerder al door de website The Richest werd uitgeroepen tot rijkste muzikant, is het geen verrassing dat hij ook nu weer – met afstand – zijn basspelende concurrentie ver achter zich laat.

Op de website The Richest zijn talloze lijstjes te vinden die voornamelijk met beroemdheden en geld te maken hebben. Zo werden eerder al de bestverdienende bands (The Beatles op 1) en de meest succesvolle tournees van vorig jaar (met Bon Jovi bovenaan) op een rijtje gezet. Het zal niemand verbazen dat classic rock ook de top 10 van rijkste bassisten domineert.

Na Paul McCartney zijn Sting en Kiss-ster Gene Simmons met allebei een vermogen van 300 miljoen dollar goed voor de tweede en derde plek, gevolgd door Pink Floyd’s Roger Waters (270 miljoen) en Adam Clayton van U2 (150 miljoen). Ook John Paul Jones van Led Zeppelin en Geezer Butler van Black Sabbath staan genoteerd in het lijstje, met respectievelijk 80 en 65 miljoen dollar.

Je zou verwachten dat basgrootheden als John Deacon (Queen), Bill Wyman (The Rolling Stones) en Jack Bruce (Cream) door de jaren heen ook genoeg centen hebben binnengehaald om ergens in de top 10 voor te komen, maar de overige plekken zijn bezet door de ‘modernere’ rockers Flea van Red Hot Chili Peppers, Tony Kanal van No Doubt en voormalig Nirvana-bassist Krist Novoselic.

De complete top 10 ziet er als volgt uit:

1. Paul McCartney – 1,2 miljard dollar
2. Sting – 300 miljoen
3. Gene Simmons – 300 miljoen
4. Roger Waters – 270 miljoen
5. Adam Clayton – 150 miljoen
6. Flea – 115 miljoen
7. John Paul Jones – 80 miljoen
8. Geezer Butler – 65 miljoen
9. Tony Kanal – 45 miljoen
10. Krist Novoselic – 40 miljoen