Eindelijk gaat het gebeuren: Deep Purple krijgt een plek in de Rock & Roll Hall Of Fame! Naast de Britse hardrockers behoren ook Cheap Trick, Chicago en Steve Miller tot de acts die in april worden ingehuldigd.

Dat Deep Purple tot nu toe nog niet in de Rock & Roll Hall Of Fame te vinden was, konden veel rockliefhebbers niet bevatten. Deze band verkocht immers miljoenen platen en beïnvloedde talloze andere groepen. Op 8 april krijgen de hardrockpioniers dan eindelijk de eer die ze verdienen tijdens de inhuldigingsceremonie in New York. Cheap Trick, Chicago, Steve Miller en rapgroep N.W.A. zijn de andere vier invloedrijke acts die op die avond bijgezet worden in de Hall Of Fame.

Of Ritchie Blackmore er op 8 april ook bij zal zijn, durft Deep Purple’s drummer en mede-oprichter Ian Paice niet te zeggen. “Hij kan je soms op het verkeerde been zetten”, zegt hij tegen Rolling Stone. “Je denkt dat hij het ene gaat doen en vervolgens doet hij het andere. Ik zou mijn geld er in ieder geval niet op zetten.” Gezien de vele bezettingswisselingen die de band heeft gehad, gaat het sowieso nog lastig worden om te bepalen welke leden wel of niet ingehuldigd worden. Mogelijk heeft dat er mede voor gezorgd dat Deep Purple zo lang over het hoofd gezien werd door de Rock & Roll Hall Of Fame.

Ook The Steve Miller Band heeft meerdere bezettingen gekend, maar alleen bandleider Miller wordt ingehuldigd. “Iedereen die ooit deel uitmaakte van de groep zal het gevoel hebben een belangrijk onderdeel van de band te zijn geweest”, zegt de zanger en gitarist tegen Rolling Stone. “En natuurlijk had ik het niet zonder hen kunnen doen.” Volgens hetzelfde muziekblad sluit Robert Lamm van Chicago niet uit dat die uiterst succesvolle groep op de dag van de inhuldiging voor het eerst in lange tijd weer optreedt met zanger/bassist Peter Cetera. En Rick Nielsen van Cheap Trick zegt er ondertussen zeker van te zijn dat de originele drummer Bun E. Carlos wordt uitgenodigd voor de ceremonie.

Andere rockbands die eerder dit jaar genomineerd werden voor de Rock & Roll Hall Of Fame waren onder meer Yes en The Cars. Zij ontvingen uiteindelijk helaas niet genoeg stemmen.