Gitarist Alex Lifeson heeft bevestigd dat de R40 Tour die Rush vorig jaar afrondde de laatste was van de band. Zijn collega Neil Peart kan de optredens lichamelijk niet meer aan.

In eerdere interviews lieten leden van het Canadese powertrio al weten dat ze het toeren waarschijnlijk vaarwel hadden gezegd. Tegen Rolling Stone zegt Alex Lifeson dat die keuze zo goed als vaststaat: “We hadden echt een geweldige tijd tijdens de laatste tour en het was leuk om al het materiaal van nieuw naar oud te spelen. Ik denk dat onze fans daar echt van genoten hebben. Neil was bereid dertig shows te geven, dat zei hij al helemaal in het begin. Om eerlijk te zijn wilde hij de tour eigenlijk helemaal niet doen. Het werd steeds moeilijker voor hem, maar hij was vastbesloten de shows te doen en we hebben het gered. Wat hem betreft was het echter het einde van het toeren.”

Eerder gaf Peart al aan dat hij ook meer tijd met zijn familie wilde doorbrengen. Maar volgens Lifeson spelen ook lichamelijke klachten een rol bij de beslissing van de drummer. “Zijn schouders deden pijn, net zoals zijn armen, ellebogen, voeten… alles. Maar hij wilde niet minder dan honderd procent geven. Het werd steeds lastiger voor hem om dat vol te houden tijdens de laatste tour. Als je alles bij elkaar optelt, begrijp ik het helemaal. Geddy [Lee, red.] en ik vinden het heel jammer, we waren graag nog iets langer doorgegaan.”

Een registratie van de laatste tournee verscheen eind vorig jaar op de dvd R40 Live. Hoe de toekomst van Rush er nu uit gaat zien, is nog onduidelijk. Wel liet Lifeson in een eerder interview met Eddie Trunk weten: “Wat deze tour [R40, red.] ook is, we stoppen er niet mee. We kijken gewoon waar we staan qua grote tours. We nemen nog geen afscheid. We zeggen alleen: we zien jullie later.”