Ozzy Osbourne maakte vorige maand bekend dat er toch geen nieuw album van Black Sabbath zal verschijnen en dat is ongetwijfeld een bittere pil voor veel fans. Een kleine troost: volgens Tony Iommi zien enkele tracks die overbleven van de opnames voor 13 (2013) mogelijk alsnog het daglicht.

Black Sabbath neemt volgend jaar afscheid van de fans met een allerlaatste tournee, die dan ook heel toepasselijk The End Tour heet. In juni wordt ook het Belgische festival Graspop aangedaan. Hoewel de band niet zo heel lang geleden nog van plan was om ook nog een opvolger van 13 te maken, meldde Ozzy vorige maand in een interview: “De groep heeft ervoor gekozen om geen laatste album op te nemen.”

Ook bassist Geezer Butler staat achter die keuze, zo vertelt collega Tony Iommi aan het blad Q. “Ik heb heel veel riffs voor een nieuw album”, aldus de gitarist. “We zijn bij elkaar gekomen in Los Angeles, maar de anderen – of in ieder geval Geezer – zien het niet zitten. Aan de andere kant, hoe moet je verder als je net een nummer 1-plaat gemaakt hebt?” Wel liggen er nog vijf nummers van de 13-sessies op de plank: “Misschien dat we daar nog wat van uitbrengen. We weten het nog niet.”

Ozzy bevestigde vorige maand ook dat The End Tour het definitieve afscheid van Black Sabbath betekent, al sluit hij niet uit dat hij ooit weer met zijn bandmaten op het podium zal staan. Ook Iommi houdt die optie open, zo laat hij Q weten: “Ben ik van plan ermee te stoppen? Nee, ik zou graag weer iets doen met de jongens. Maar wat er ook gebeurt, ik ga iets doen.”