Maar liefst zeven discs telt een nieuwe boxset met werk van Duane Allman. Behalve uiteraard tracks van The Allman Brothers Band, bevat Skydog: The Duane Allman Retrospective bijdragen van de gitaarlegende aan andermans werk.

De set is vernoemd naar Allmans bijnaam Skydog. De eerste disc bevat voornamelijk opnames van The Escorts, The Allman Joys en The Hour Glass, vroege bands van Duane en broer Gregg Allman. De overige cd’s zijn gevuld met nummers van The Allman Brothers Band en blues- en soulgrootheden als Wilson Pickett, Aretha Franklin, Otis Rush en Ronnie Hawkins, waarin het onmiskenbare talent van de veel te jong gestorven gitarist te horen is. Hij overleed in 1971 op 24-jarige leeftijd.

Allmans werk met Eric Clapton sluit de vijfde disc af, met vier nummers van rockklassieker Layla And Other Assorted Love Songs (Derek & The Dominos, 1970) en de Clapton/Allman samenwerking Mean Old World (eerder uitgebracht op Claptons boxset Crossroads, 1988). Ook zijn de cd Duane’s Jukebox, met tracks waar Allman thuis graag op meespeelde, en een dvd bijgevoegd. Daarop is onder meer een instructievideo van broer Gregg Allman te zien. De volledige tracklist is hier te bekijken.

Meer Allman Brothers-nieuws: in februari verschijnen twee concerten van The Allman Brothers Band, opgenomen na Duane’s overlijden: City Auditorium, Macon, GA (2-11-72) en Nassau Coliseum, Uniondale, New York (5-1-73). Deze concerten komen in ieder geval in Amerika uit als dubbel-cd’s. Het is nog niet bekend of ze ook in Nederland verkrijgbaar worden.

De releasedatum van Skydog: The Duane Allman Retrospective is 12 maart. Bekijk hier onze lijst van de 10 beste tracks van The Allman Brothers Band.