Er waren vorige maand al berichten over wéér een nieuw album van Neil Young (zijn tweede dit jaar). Inmiddels heeft de Canadese rocker bevestigd dat Storytone op 4 november in twee verschillende versies verschijnt.

Storytone is een ambitieus project waarvoor Young een 92-koppig orkest inschakelde. De tien nieuwe nummers die hij op deze manier opnam, worden in november ook uitgebracht in akoestische versies op de tweede disc van de luxe uitgave. Een van de songs, de protestsong Who’s Gonna Stand Up? (waarin de zanger zich uitspreekt tegen het winnen van schaliegas), was via Youngs website al te beluisteren in liefst drie verschillende uitvoeringen: akoestisch, met orkest en een live-versie met Crazy Horse.

Het is een behoorlijk druk jaar voor de immer productieve Neil, die zijn fans onlangs verraste door zijn 36-jarige huwelijk met Pegi Young te beëindigen. In mei bracht de legende zijn op een zeer ouderwetse manier opgenomen coversplaat A Letter Home uit en deze maand ligt er ook nog een nieuw autobiografisch boek van hem in de winkel: Special Deluxe: A Memoir Of Life And Cars. Ook vond in juli de langverwachte release plaats van CSNY 1974, een boxset met opnames van de Crosby, Stills, Nash & Young-reünietour van 1974.

Deze week liet Young tijdens een soloconcert in Philadelphia weten nooit meer te gaan toeren met Crosby, Stills & Nash. Terwijl hij een gitaar aan het publiek toonde, zei hij vanaf het podium: “Deze [gitaar] kreeg ik van mijn goede vriend Stephen Stills. CSNY zal nooit meer toeren.” Daar voegde hij wel snel aan toe: “Maar ik ben dol op ze.”

Storytone bevat de volgende nummers:

1. Plastic Flowers
2. Who’s Gonna Stand Up?
3. I Want To Drive My Car
4. Glimmer
5. Say Hello To Chicago
6. Tumbleweed
7. Like You Used To Do
8. I’m Glad I Found You
9. When I Watch You Sleeping
10. All Those Dreams