Er is eindelijk een releasedatum voor het beloofde nieuwe studioalbum van Black Sabbath! De plaat krijgt de titel 13 en verschijnt in juni, zo maakte de band bekend op Twitter.

13 werd opgenomen door oorspronkelijke leden Ozzy Osbourne, Tony Iommi en Geezer Butler, aangevuld door Rage Against The Machine-drummer Brad Wilk als vervanger van Bill Ward. De productie is in handen van Rick Rubin (AC/DC, Metallica) en het album verschijnt op het oude label van de band (Vertigo), zo meldt de officiële Black Sabbath-website.

Het is voor het eerst sinds Never Say Die! uit 1978 dat er een Black Sabbath-studioalbum met Ozzy Osbourne als frontman uitkomt, hoewel er nog wel twee nieuwe studiotracks aan de live-release Reunion (1998) werden toegevoegd. Op platen na Ozzy’s vetrek in 1979 namen Ronnie James Dio, Ian Gillan, Glenn Hughes en Tony Martin de leadzang voor hun rekening. Na Forbidden, met laatstgenoemde in de line-up, uit 1995 verscheen er geen nieuw studioalbum meer onder de naam Black Sabbath.

Bill Ward liet vorig jaar, na mislukte onderhandelingen over een contract, weten dat hij niet meer met Black Sabbath zou optreden. De band onthulde dat jaar ook dat er vijftien nieuwe songs waren opgenomen voor het al in 2011 aangekondigde album, en dat een van de tracks God Is Dead heet.

Een concert van Black Sabbath in Ahoy werd begin 2012 afgelast, maar later in het jaar traden de hardrocklegendes weer op. Onder meer in de O2 Academy in Birmingham, waar deze veelbelovende beelden werden geschoten: