Wie Neil Young nog met Crazy Horse wil zien optreden, moet er snel bij zijn. Volgens gitarist Frank Sampedro is de huidige tour mogelijk de laatste van Young en de band samen.

“Ik denk dat het moeilijk wordt om weer te gaan toeren als het eenmaal stopt”, zegt ‘Poncho’ Sampedro in een interview met Rolling Stone. “Mijn gevoel zegt me dat dit echt de laatste tour is. Ik haat het om hun leeftijden te noemen, maar ik ben 64 en ik ben de jongste in de band. Ik houd ervan om te spelen en we zijn nog steeds goed, maar er kan ons allemaal op elk moment iets overkomen.”

Als lid van Crazy Horse speelt Sampedro al bijna veertig jaar met Neil Young. Hij was voor het eerst te horen op het album Zuma (1975). Vorig jaar brachten Young en de band voor het eerst sinds Greendale (2003, waaraan Sampedro niet meewerkte) nieuw studiowerk uit op de albums Americana en dubbelaar Psychedelic Pill, en in augustus startte een wereldtournee.

De vaak tweeënhalf uur durende shows vergen volgens Sampedro veel energie: “Het voelt alsof er op een gegeven moment iets gaat breken. Ik ben al aan mijn duim geopereerd en Neil heeft last van zijn pols. Hij moet er verband omheen doen als hij speelt. Je kunt de tijd niet voor de gek houden. Je kunt niet verwachten dat dit over vijf jaar weer zal gebeuren.”

Op 5 juni speelt Neil Young met Crazy Horse in een uitverkochte Ziggo Dome en op vrijdag 16 augustus zijn ze de headliner van het Belgische Pukkelpop. Volgens Sampedro is het goed mogelijk dat er tijdens deze concerten een heleboel obscure nummers aan bod komen: “Het is leuk om songs uit een hoed te toveren en ze gewoon te spelen. Het houdt de band alert. In het begin was het een beetje schokkend omdat het zo snel gebeurde. Hij speelde Prisoners Of Rock ‘N’ Roll [van het album Life, 1987] en ging toen gelijk over naar Opera Star [van Re-Ac-Tor, 1981], en Ralph [Molina, drummer] was nog steeds bezig met een shuffle omdat we nog niet echt waren gestopt. We hadden een minuut nodig om ons aan te passen. Het was bizar. Maar stel je voor dat je in het publiek zat. Dan hoorde je dit rare einde en kwam er een ander lied uit voort. Het was waarschijnlijk best cool.”

Bekijk hier onze lijst met de tien beste songs van Neil Young & Crazy Horse.