Een van de bekendste instrumentale gitaarplaten, Passion & Warfare van Steve Vai, is inmiddels 25 jaar oud en dat wordt gevierd met een luxe heruitgave, die op 24 juni verschijnt. Daarin zit ook de cd Modern Primitive, vol niet eerder uitgebracht materiaal.

Passion & Warfare betekende in 1990 de grote doorbraak voor Steve Vai als soloartiest, nadat hij in de jaren tachtig al naam maakte als lid van Whitesnake en de bands van Frank Zappa en David Lee Roth. Op het album staan veel van de bekendste nummers van de gitarist, waaronder For The Love Of God, The Audience Is Listening en Liberty. Passion & Warfare was echter niet Vai’s eerste soloplaat, want in 1984 verscheen zijn debuut Flex-Able al. De bonus-cd in de komende heruitgave wordt door de artiest zelf omschreven als de ‘missing link’ tussen Flex-Able en Passion & Warfare.

De reissue van Passion & Warfare bestaat uit een geremasterde versie van het originele album, een aantal bonustracks en de cd Modern Primitive. Eerder vertelde Vai aan de website Metallus al over deze nooit eerder uitgebrachte opnames: “Als je bekend bent met Flex-Able, weet je dat het een heel raar album is. Ik maakte het toen ik twintig was. En als je naar Passion & Warfare luistert, hoor je een compleet andere vent. Wat is er in de tussentijd gebeurd?” Daar geeft Modern Primitive dus antwoord op.

Het niet eerder uitgebrachte nummer Lovely Elixir kun je hieronder alvast beluisteren.