Bill Ward vindt dat Ozzy Osbourne zijn excuses moet aanbieden voor uitspraken die de zanger de afgelopen jaren deed in interviews. Zolang dat niet gebeurt, zal de drummer niet terugkeren naar Black Sabbath, zo schrijft hij op zijn website.

In 2013 beweerde Osbourne in een interview met het blad Mojo dat de conditie van Ward, die niet meedeed tijdens recente concerten en op het comebackalbum 13, niet goed genoeg zou zijn voor een Black Sabbath-tournee. Door dit soort uitspraken verslechterde de band tussen de twee. “Sinds 2012 hebben onjuiste berichten over mij als persoon en muzikant ervoor gezorgd dat ik emotioneel en spiritueel afstandelijk ben geworden van Ozzy”, schrijft de drummer op zijn website.

“Er is altijd speculatie over een echte reünie van de originele Sabbath-bezetting voor de volgende tour of plaat”, vervolgt Ward. “Met een verdrietig hart moet ik zeggen dat ik niet zal deelnemen aan muzikale activiteiten totdat de uitspraken over mij zijn rechtgezet. Ik moet bekennen dat ik niet verwacht dat dit gebeurt, maar ik hoop dat al Ozzy’s uitlatingen die naar mijn gevoel onwaar zijn worden rechtgezet.”

Verderop in zijn lange websitepost schrijft Ward: “Een contract dat ik kan tekenen is nog ver weg, maar dat is wel nodig om een stap te zetten waardoor we weer samen kunnen spelen. Ik wil een contract waar ik het mee eens kan zijn. Dat is de waarheid. Ik heb niets dan beledigingen en onwaarheden aangehoord, en als ze als band of individueel op dezelfde manier door willen gaan, zullen alle kansen op een hereniging van de originele Black Sabbath-lineup verder wegvagen. Simpel gezegd is het aan hen. Ik heb het muziek maken met de band erg gemist en mijn hart was gebroken. Nu weten jullie waar ik sta.”

In oktober vertelde Ozzy in een interview met Esquire nog dat hij hoopte op Wards terugkeer: “Waar ik erg blij om ben is dat als dit Black Sabbath’s afscheid is, dat we eindigen op een hoogtepunt, in tegenstelling tot 1979. Iedereen was toen fucked up en ik werd gezien als de ergste van allemaal. Het was een slecht einde. Het enige verdrietige is dat ik hoop dat Bill Ward weer mee wil doen.”

Onlangs werd een ‘afscheidsconcert’ van Black Sabbath in Japan om onbekende redenen geannuleerd.