Trouble No More is de titel van de nieuwe cd-box van Bob Dylan, aflevering 13 inmiddels van zijn Bootleg Series. Deze box beslaat de periode 1979 – 1981, de ‘gospelperiode’ of de Jesus Years. In deze jaren nam Dylan drie zogenaamde gospelalbums op (Slow Train Coming, Saved en Shot Of Love), een episode waar veel fans en media niet veel mee hebben. Het was een controversiële ‘overstap’, net als de keuze voor een elektrische gitaar, halverwege de jaren zestig.

De parallellen tussen de overstap naar elektrische muziek en de bekering zijn duidelijk. Het publiek en de pers begrepen er niets van, Dylan was van ‘hun’ woordvoerder opeens de profeet van God geworden. Daar zaten ze niet op te wachten – evenmin toen de frontman van de protestbeweging opeens van folk naar rockmuziek overging en weinig meer protesteerde.

En ook de overeenkomsten met de cd-boxen uit de Bootleg Series zijn vergelijkbaar. We horen de creativiteit van de zanger en tekstschrijver, die bijzonder groot is. Behalve omstreden, zijn beide keuzes ook bijzonder vruchtbaar geweest. Geen wonder dus dat ook de seculiere media na al die jaren moet erkennen: wie nu naar verguisde platen uit Dylans relitijd luistert, hoort hoe goed die muziek was (de Volkskrant) of: de bekeerde Bob Dylan kwam tot grote hoogten (NRC Handelsblad).

Goed, Trouble No More dus. Eerst maar even de administratie. Deze Bootleg Series-aflevering is in drie varianten op de markt gekomen. Allereerst de dubbel-cd (versie 1, met live-opnames), de lp (versie 2, maar is identiek aan de dubbel-cd uitgave) en de cd-box. De eerste twee cd’s uit de box zijn hetzelfde als de dubbel-cd en de lp, maar is aangevuld met ‘rare and unreleased’, twee concerten in Toronto 1980 en Londen 1981 en een dvd met concertbeelden. De film-dvd heeft als ondertitel A Musical Film meegekregen. De concertbeelden worden afgewisseld met Michael Shannon als The Preacher.

En zo horen we liefst zes verschillende versies van Slow Train. Maar ook repetitie-opnames van Every Grain Of Sand en schitterende uitvoeringen van bijvoorbeeld Caribbean Wind en Covenant Woman. En we horen nieuw materiaal als Stand By Faith, Making A Liar Out Of Me, Cover Down Pray Though en Blessed Is The Name. Ook horen we dan eindelijk de originele Dylan-uitvoering te horen van City Of Gold – in 2003 verscheen al een uitvoering van The Dixie Hummingbirds op de soundtrack van de geflopte film Masked & Anonymous.

Deze box heeft trouwens ook een chauvinistisch tintje, voor alle fans uit de Lage Landen. Liefst drié mannen uit Nederland en België hebben een bijdrage geleverd. De eerste Nederlander is Arie de Reus, huisarts te Eefde en een halve eeuw Dylan-verzamelaar. De Reus wordt genoemd vanwege de ‘merchandise’ in de boeken van de box. Die andere Nederlander is Jeroen van der Meer, product manager. Hij is Senior Director Marketing Legacy Recordings at Sony Music Entertainment, het moederbedrijf van Columbia Records. Tussen 1985 en 1991 studeerde hij Economie aan de Universiteit van Amsterdam. De Belgische bijdrage wordt geleverd door Luc Sante, geboren op 25 mei 1954 in Verviers. Hij schreef de preken die Preacher Shannon zijn kerkgangers voorhoudt.

Trouble No More. Wie nog enige weerstand voelde bij Dylan’s gospelperiode, kan die twijfel aan de kant schuiven.