30 jaar later… is een nieuwe serie artikelen op Classic Rock Mag waarin teruggeblikt wordt op de periode van einde jaren ’80 tot 1991. Nieuwe hardrockbands schoten als paddenstoelen uit de grond, totdat de grunge-stroming een einde maakte aan deze periode. In deze serie kijken we hoe het deze bands is vergaan in de afgelopen decennia.

Kingdom Come werd in 1987 opgericht door de in Duitsland geboren Lenny Wolf. Met de gitaristen Danny Stag en Rick Steier, bassist Johnny B. Frank en drummer James Kottak nemen ze onder productionele leiding van Bob Rock hun titelloze debuutplaat op. Nog op de dag van de release heeft dit album al de gouden verkoopstatus en binnen enkele weken is het album platina.

Het geluid van Kingdom Come valt op vanwege de overeenkomsten met Led Zeppelin, een vergelijking die de band zich laat welgevallen. Lenny Wolf in 2010: “Natuurlijk ben je als band trots wanneer je vergeleken wordt met je helden.” Niet iedereen is enthousiast. Jimmy Page, gitarist van Led Zeppelin, zei over Kingdom Come: “Ik heb er moeite mee wanneer de bewondering voor je muziek omslaat in een irritante kopie van je riffs, dat vind ik iets anders”. Led Zeppelin-zanger Robert Plant was veel milder voor de band. Hij maakte grapjes over de vergelijking, maar sprak bovenal zijn waardering uit.

De eerste twee singles van Kindome Come, Get It On en What Love Can Be, worden in de VS veel op de radio en op MTV gedraaid. Kingdom Come heeft in korte tijd al zo’n status opgebouwd, dat ze de Monsters Of Rock-tour in 1988 openen voor Dokken, Metallica, Scorpions en Van Halen.

In 1989 komt het tweede album In Your Face uit. Dit album heeft veel minder succes dan zijn voorganger en in augustus van dat jaar heft Wolf de band op vanwege persoonlijke redenen. Drummer James Kottak gaat daarop aan de slag bij de Scorpions. Met een aantal sessiemuzikanten brengt Wolf als Kingdom Come in 1991 het derde album Hands Of Time uit, maar de verkoopcijfers komen niet meer in de buurt van hun debuut.

Vanaf dat punt blijft Lenny Wolf albums opnemen en optreden op kleinere podia. In 2016 staat Kingdom Come nog een keer op het programma van de Monsters Of Rock Cruise. Hierna hangt Wolf definitief zijn gitaar aan de wilgen. Op zijn site zegt hij: ”De laatste jaren is het plezier verdwenen. Wanneer je te hard probeert iets na te jagen, is het beter om het te los te laten”.

De overige Kingdom Come-leden van het eerste uur hebben met zanger Keith St. John de band in 2018 opnieuw leven ingeblazen.  Ter ere van de dertigste verjaardag van hun succesdebuut treden ze weer regelmatig op.

Get It On is de eerste single van het debuutalbum. Het nummer wordt veel gedraaid op de radiostations, waardoor er direct veel vraag ontstaat naar het album.

What Love Can Be is de tweede single van het debuut. Ondanks de vergelijking met Led Zeppelin (niet geheel onterecht) laat Kingdome Come zien over talent voor goede nummers te beschikken.

Van het tweede album In Your Face is het nummer Do You Like It afkomstig. In de VS een redelijke hit in de rockcharts. Dat de band opgeheven werd nog voordat de ondersteunende tour voor In Your Face afgerond was, heeft ze veel credits gekost bij de platenmaatschappij.