In de geschiedenis van de classic rock komt het niet zo heel vaak voor: een all-female metalband. Voor Vixen zaten eind jaren ’80 heel wat jongens aan MTV gekluisterd. Was dat voor de video’s of voor de muziek?

In 1980 richten gitariste Jan Kuehnemund en zangeres Janet Gardner Vixen op, terwijl ze nog op de middelbare school zitten. Vijf jaar later verhuizen ze van St. Paul Minnesota naar de bakermat van de glamrock, Los Angeles. Aldaar vinden ze met bassiste Share Ross en drumster Roxy Petrucci de gouden line-up. Vixen tekent bij platenlabel EMI en in 1988 komt het titelloze debuutalbum uit. Vanaf dat moment gaat het heel snel met Vixen, twee singles worden grote hits in de Verenigde Staten: Crying en Edge Of A Broken Heart. De toegankelijke songs en de video’s met veel ‘eye candy’ zijn in die tijd niet van MTV af te branden. De dames toeren de hele wereld over, verzorgen in 1989 bijna 100 shows in een jaar en doen zelfs ook Nederland twee keer aan. In januari staan ze in Paradiso Amsterdam en in februari in Ahoy Rotterdam.

De opvolger Rev It Up uit 1990 heeft ook nog twee aantrekkelijke MTV singles in Love Is A Killer en How Much Love. Toch valt de verkoop van het album wat tegen. De manager van Vixen raakt in conflict met platenlabel EMI, die de band vervolgens laat vallen.

Vanwege deze onrust rond te band raken de bandleden zelf ook de weg kwijt. Gardner: “Het maakt niet uit hoe close je bent met elkaar, of hoeveel je houdt van wat je doet. Je vertrouwen in eigen kunnen verdwijnt snel wanneer de telefoon niet meer rinkelt en mensen weer naar nieuwe muziek (lees grunge) willen luisteren. In de band had iedereen een andere mening over hoe we verder moesten. Op een gegeven ogenblik gooiden we de handdoek in de ring en zeiden we tegen elkaar: ‘Laten we een pauze nemen, laten we er mee stoppen’.”

Na de break-up probeert Kuehnemund in een nieuwe samenstelling verder te gaan met Vixen en starten Gardner en Petrucci een nieuwe band: JSRG. In 2004 komt Vixen in de originele line-up samen voor het VH1-programma Bands Reunited, maar dit duurt niet lang. Gitariste Kuehnemund overlijdt in oktober 2013 aan kanker. Garder, Ross en Petrucci gaan verder met een nieuwe gitariste Brittany Denaro. Intussen neemt Garder in 2017 een soloalbum op, heeft een hersenoperatie in 2018 en besluit in 2019 te stoppen met Vixen. De overgebleven bandleden vergelijken zichzelf vol zelfvertrouwen met Van Halen (ook succesvol met twee zangers geweest), wanneer ze in 2019 een nieuwe zangeres aankondigen.

Edge Of A Broken Heart (1988)

Dit nummer is mede geschreven en geproduceerd door knuffelrocker Richard Marx en door Fee Waybill, de legendarische frontman van The Tubes. Marx had ook net bij EMI getekend en brak niet veel later definitief door met het album Repeat Offender.

Crying (1988)

Vixen werd in die tijd ook wel grappend de vrouwelijke Bon Jovi genoemd. Of deze vergelijking aan de getoupeerde haren heeft gelegen of aan de muziek, wie zal het zeggen?

Love Is A Killer (1990)

In een korte periode hebben de dames van Vixen grote successen afgewisseld met diepe dalen. Love Is A Killer is de laatste single die de Billboard Hot 100 haalt in de VS. Gardner: “De ene minuut ben je de beste van de wereld en de andere minuut denk je: ‘Wat is er in godsnaam ineens gebeurd?’”