Op 31 maart is Angus Young 64 jaar geworden. Rustig naar de pensioengerechtigde leeftijd toeleven is er niet bij voor hem. In de afgelopen vijf jaar volgde de ene na de andere crisis. Een mooi moment voor een terugblik op het incasserings- en doorzettingsvermogen van de legendarische gitarist van AC/DC.

2014
In mei 2014 brengt AC/DC het nieuws naar buiten dat Stevie Young, de neef van de broers Young, Malcolm Young vervangt tijdens de opnames van het nieuwe studioalbum Rock Or Bust. In eerste instantie spreekt AC/DC over een voorlopig terugtreden wegens ziekte, maar al snel blijkt dat Malcolm lijdt aan vasculaire Alzheimer. Deze agressieve Alzheimer-variant treedt op na een beroerte en leidt tot een versnelde achteruitgang van het geheugen. De symptomen van deze verschrikkelijke ziekte maken het al snel noodzakelijk dat Malcolm in een verzorgingstehuis opgenomen moet worden, tussen de bejaarden die gemiddeld twintig jaar ouder zijn. Brian Johnson vertelt later aan Ultimate Classic Rock dat het moeilijk was voor de band om het album zonder Malcolm te maken: “Stevie deed het geweldig in zijn plaats, maar als je bandmaat zo ziek is, vreet dat aan iedereen”.  

Phil Rudd is er kennelijk tijdens de opnames niet helemaal met zijn hoofd bij, want hij komt tien dagen te laat om zijn deel in te drummen. Producer Brendan O’Brien heeft al een vervanger klaarstaan, maar dat blijkt niet nodig. Later merkt Angus Young op dat Rudd zich tijdens de opnames onbetrouwbaar en vreemd gedroeg. Op 6 november 2014 wordt Phil Rudd in Nieuw-Zeeland gearresteerd op verdenking van het geven van opdracht tot moord en het bezit van amfetaminen en cannabis. De rechtszaak zal in het voorjaar van 2015 plaatsvinden, waardoor het al snel duidelijk wordt dat Phil Rudd niet mee kan toeren in 2015.  

2015
Na twee try-outs in Californië start de Rock Or Bust Tour op 5 mei in de Gelredome in Nederland. Op de drums vervangt Chris Slade Phil Rudd, die wegens de rechtszaak tegen hem niet kan deelnemen aan de tour. Dat Slade teruggevraagd wordt, verraste hem zelf nog het meeste. De laatste keer dat Malcolm Young hem in 1994 ontsloeg, was hij daarvan zo aangedaan dat hij drie jaar lang geen muziek meer maakte.

Aan de andere kant van de wereld komt de rechtszaak tegen Phil Rudd op de rol bij de Nieuw-Zeelandse rechtbank, waar hij in juni 2015 acht maanden huisarrest tegen hem hoort eisen. Rudd gaat nog wel in beroep tegen zijn vonnis, maar de rechter deelt niet de mening van de verdediging dat de straf ‘excessive’ is voor een doodsbedreiging en drugsbezit. Onderwijl ontvangt AC/DC lovende reacties op de shows en lijkt de band, ondanks het ontbreken van Malcolm Young en Phil Rudd, in prima vorm te steken.

2016
Na tien maanden van de Rock Or Bust Tour maakt AC/DC bekend de tour voorlopig te moeten staken. Na eerdere waarschuwingen van artsen voor gehoorschade besluit Brian Johnson op 7 maart 2016 voorlopig te stoppen. Of Brian ooit nog kan optreden is dan nog hoogst onzeker. Angus Young moet als bandleider de lastige beslissing nemen om de tour af te gelasten of voort te zetten met een vervanger voor Johnson. Angus besluit het laatste en strikt hiervoor niet de eerste de beste, want Axl Rose van Guns N’ Roses blijkt bereid in te vallen. Op 7 mei 2016 trapt AC/DC met Axl Rose de reeks van twaalf Europese concerten af. Een deel van de fans is hier niet onverdeeld gelukkig mee. Op de Facebook pagina van AC/DC varieert het commentaar van de fans van ‘liever de concerten afblazen uit respect voor Brian’ tot ‘Axl Rose is a piece of shit’. Gelukkig zien ook veel fans dat er ook wel een soort chemie is tussen Axl Rose en AC/DC en zijn blij dat ze hun concerttickets niet voor niets gekocht hebben.

Na er in juli 2016 al op gehint te hebben, kondigt bassist Cliff Williams in september in een emotionele video zijn afscheid aan. Dit is zijn laatste tour, om zo meer bij zijn familie te kunnen zijn: “Het verlies van Malcolm, het gedoe met Phil en nu weer met Brian, het verandert de aard van het beestje, ik heb het gevoel dat het juist is zo.”

2017
In 2017 krijgt de familie Young het zwaar te verduren. Op 22 oktober 2017 overlijdt Angus’ en Malcoms oudere broer George Young op 69 jarige leeftijd. Voor het grote publiek is George niet zo bekend. Hij vormde samen met Harry Vanda in de jaren ‘60 The Easybeats en had enkele hits, zoals Friday On My Mind. George was voor AC/DC uiterst belangrijk, omdat hij samen met Harry Vanda een serie AC/DC-albums van High Voltage (1975) tot If You Want Blood You’ve Got It (1978) produceerde.

Drie weken later overlijdt ook Angus’ andere broer: gitarist, songschrijver en medeoprichter van AC/DC, Malcolm Young. Malcolm is veertig jaar lang een vaste waarde geweest in AC/DC en schreef de muziek voor alle nummers samen met Angus. Wanneer AC/DC een album opnam, werkten Malcolm en Angus al maanden voorafgaand de songs uit. Malcolm speelde dan de gitaarpartijen in en Angus drumde. Aan deze unieke samenwerking van de broers is dan een einde gekomen. Enkele jaren na het overlijden van Malcolm doneert Agnus een groot bedrag aan een geldinzameling voor Alzheimer, opgezet door een Canadese AC/DC-fan.

2018
In het begin van 2018 dringen de eerste berichten in de pers door dat Angus Young de studio in gaat. Volgens journalist en AC/DC-volger Murray Engleheart zou Angus erg enthousiast zijn geworden van de samenwerking met Axl Rose. Dat is niet zo verwonderlijk, want rond diezelfde tijd laat Brian Johnson in de Sunday Times weten dat het optreden hem op het laatst zwaar viel, omdat hij de gitaren en zichzelf nauwelijks meer hoorde.

Naarmate de maanden verstrijken worden Agnus en Stevie Young steeds vaker in de studio van Bryan Adams in Vancouver gespot, waar ze ook Black Ice en Rock Or Bust opnamen. In september 2018 meldt muziekmagazine JAM dat Angus Young werkt aan een album ter ere van zijn broer Malcolm, dat geheel bestaat uit songs geschreven en gespeeld door Malcolm. Het materiaal was al eerder opgenomen in de periode voor Black Ice en Angus heeft de beste songs geselecteerd. AC/DC werkt in de samenstelling met Brian Johnson, Cliff Williams, Phil Rudd en Stevie Young aan de opnames. Het is nog onduidelijk wanneer nieuw werk uitgebracht zal worden en of daar nog een een tour achteraan komt.