Het is Dream On dat in 1973 de prille carrière van Aerosmith redt. Het titelloze debuutalbum flopte hopeloos en de pers beschouwde de band als een goedkope Stones-rip-off.

Dream On komt tot stand door een bizarre samenloop van omstandigheden. De manager van Aerosmith heeft de heren samen in een huis gezet om te werken aan songs voor hun debuutalbum. In de tuin van dat huis vindt Steven Tyler een koffer met geld, dat hij direct besteedt aan een RMI-keyboard. Hij vertelt zijn bandmaten niets over het geld en zelfs wanneer er gangsters komen zoeken en vragen om het geld houdt Steven zich van de domme.

Op het keyboard speelt Steven delen van een ballad, die hij maar niet af krijgt. “Al sinds ik als kleine jongen onder de piano van mijn vader luisterde, zaten de akkoorden voor Dream On in mijn hoofd”, vertelt Steven Tyler later in zijn boek Does The Noise In My Head Bother You? Samen met de rest van de band maakt hij de song af.

Nadat de single Mama Kin van het debuutalbum in januari 1973 is uitgekomen, krijgt zowel deze single als het album weinig aandacht. Aerosmiths manager dringt er bij de platenmaatschappij op aan om Dream On uit te brengen. Gitarist Joe Perry is aanvankelijk niet zo enthousiast over de song, vertelt hij later: “We waren een rockband, dan moet je een energieke live-show neer zetten. Een ballad past daar niet in.”

Uiteindelijk behaalt Dream On de 59e plaats in de Billboard 100, waardoor de platenmaatschappij weer wat vertrouwen heeft in de potentie van Aerosmith. In 1976 wordt Dream On nog een keer uitgebracht, waarmee het de eerste top 10-hit (6e positie) van de band wordt.