Eind april werd bekendgemaakt dat De Kuip gerenoveerd gaat worden. Het voetbalstadion in Rotterdam-Zuid is ruim 35 jaar ook een uitstekende concertlocatie. Onder meer Bob Dylan, Eric Clapton en Genesis hebben er opgetreden – en een aantal artiesten van eigen grond.

Bob Dylan was in 1978 de eerste muzikant die een optreden verzorgde in De Kuip. Het had wat voeten in de aarde om de grootmeester van de popmuziek naar de Lage Landen te krijgen. Eerdere pogingen voor een Hollands optreden tijdens een Europese tournee wees Dylan van de hand. Tot die vrijdag in juni ’78. Het was een zogenaamde double-bill: gitarist Eric Clapton verzorgde in de namiddag het voorprogramma. In de stromende regen.
Het was Dylans grootste Nederlandse publiek bij één optreden: 50.000 mensen zagen zijn debuut in ons land. Dit Kuip-optreden was onderdeel van dezelfde tournee als waar de bekende Budokan-optredens onder vielen. Waarom specifiek voor De Kuip wordt gekozen als locatie, is niet helemaal duidelijk. Wel dat de sfeer van het stadion prima was.

23-juni-1978_3

(bron: Bob Dylan in (het) Nederland(s))

Na dit optreden volgden nog een hele rits aan andere artiesten die hun opwachting maakten in Rotterdam-Zuid. Clapton kwam veertien jaar later weer terug voor een concert, maar dan als headliner. Hij was inmiddels bekend genoeg om op eigen benen te staan. Voor de gelegenheid nam hij de excentrieke pianist Elton John mee. Bruce Springsteen trad er driemaal twee avonden op: in 1985, 1988 en 2003. Die laatste shows waren ter promotie van zijn kunstwerk The Rising. Het waren concerten zoals we van The Boss kennen: voor de man zelf uitputtend (een marathon van zo’n drie uur), maar van begin tot eind energiek. Het geluid op het veld was indertijd meer dan prima; op de tweede ring was hetzelfde geluid ietwat vervormd. Dat werd dan weer gecompenseerd door Springsteens fanatisme.

311c20e0

(bron: It’s Bosstime!)

The Rolling Stones heeft maar liefst tijdens vier tournees in ‘Stadion Feijenoord’ opgetreden. Eerst drie avonden in 1982, de eerste concerten na Dylans optreden in 1978. Vervolgens stond de band er drie avonden in 1990, twee avonden in 1995 en opnieuw twee avonden in 2003. The Rolling Stones is met tien concerten dan ook de band/artiest met de meeste Kuip-concerten op zijn naam.

Ook Genesis heeft in het stadion in 1987 een optreden verzorgd, met drummer Phil Collins als frontman. Een anekdote over Genesis en De Kuip volgde in 2007. De Britse band gaf toen een aantal comeback-optredens in het kader van de Turn It On Again-tour. Naar verluidt was gitarist Mike Rutherford erg teleurgesteld dat de band het Nederlandse concert deed in de Amsterdam ArenA. “Why aren’t we playing in Rotterdam?” zou hij tijdens de soundcheck hebben gevraagd. Geen onterechte vraag van de muzikant.  Al sinds de dag dat de ArenA was opgeleverd, wordt geklaagd over het slechte geluid in dit stadion. In tegenstelling tot de Kuip, waar de muziek een stuk beter wordt weergegeven.

Het laatste concert in De Kuip dateert alweer van juli 2008, dertig jaar na het eerste optreden. De (voorlopig?) laatste band in dit voetbalstadion is een Nederlands reggae-bandje, wiens zanger/toetsenist Ernst Jansz de afgelopen jaren solo toerde met vertaalde Dylan-songs. Zo is de cirkel weer rond.