Ruim dertig jaar geleden scoorde Def Leppard met Love Bites zijn enige nummer 1-hit in de Verenigde Staten. De single komt ook op 1 in Canada, op nummer 11 in het Verenigd Koninkrijk en op 23 in ons eigen kikkerlandje.

Het nummer vertelt het verhaal van een man die niet te gehecht aan zijn vriendin wil raken, omdat hij weet dat ze hem niet trouw is. Robert ‘Mutt’ Lange, de Zuid-Afrikaanse producer, schreef het nummer. De titel was toen nog geen Love Bites, die titel hoorde bij een ander nummer dat de nieuwe titel I Wanna Be Your Hero kreeg. “Toen Mutt het voor het eerst speelde op zijn akoestische gitaar, klonk hij als Don Henley die een Eagles-nummer deed” aldus Joe Elliot. Phil Collen: ”Het was een countrynummer, Mutt was in die tijd al wat dingen aan het schrijven voor Shania Twain, waar hij later mee zou trouwen.” Laagje voor laagje wordt vervolgens de versie van Love Bites gemaakt die we nu kennen. De meeste achtergrondzang wordt door Mutt Lange zelf verzorgd.

Love Bites hadden we al helemaal nooit gekend wanneer het originele plan voor het volgende Def Leppard-album gevolgd was. Omdat Mutt Lange niet beschikbaar was, zou Jim Steinman (van Meat Loaf) produceren. Maar er was totaal geen klik, dus ging Def Leppard met Nigel Green, de soundengineer van het vorige album Pyromania, aan de slag. Toen ze net twee weken bezig waren, kreeg Rick Allen een ernstig ongeluk waarbij hij zijn arm verloor. Na de revalidatie van Rick Allen ging de samenwerking met Mutt Lange alsnog door en verscheen Love Bites, als een van de singles van het legendarische album Hysteria.