Op 22 november 2018 is het 21 jaar geleden dat leadzanger Michael Hutchence van INXS overleed. Een goed moment om terug te blikken op de carrière en nalatenschap van deze Australische band. Maar over de vraag of INXS eigenlijk wel classic rock is, zijn de meningen op de redactie van ClassicRockMag verdeeld. Laat de lezers maar beslissen:

De muziek
Wanneer je als band in het clubcircuit van Australië wil overleven moet je flink van leer kunnen trekken. Vooral in de outback is het publiek kritisch en gooit net zo makkelijk het meubilair naar het podium wanneer de muziek niet bevalt. Niet voor niets schroefde menig clubeigenaar zijn stoelen en tafels vast aan de grond. De eerste producties van INXS klinken gepolijst en poppy om de Engelse, Amerikaanse en Europese markt te veroveren. Ten tijde van de albums Kick en X heeft INXS een herkenbare sound van dansbare rock en funk. Door de invloed van de grunge en Britsound kiest INXS in de jaren negentig voor een steviger geluid. Luister maar eens naar Heaven Sent live in 1993.

Programmering
Op de classic rock-radiostations wordt INXS steevast geprogrammeerd tussen muziek van The Rolling Stones, Deep Purple of Whitesnake. In een van de laatste edities (2006) van het Arrow Classic Rock festival stond INXS op de affiche tussen Aerosmith, Europe, Toto, Thin Lizzy en Scorpions. In de jaren tachtig toerde INXS samen met Cheap Trick en in 1993 deelden ze het podium met onder anderen Iggy Pop. Volgens INXS-gitarist Kirk Pengilly werd het samen met Iggy en de leden van Guns N’ Roses nog laat op de afterparty.

Het verhaal
Een echte classic rockband heeft ook een classic ‘story’. Zoals The Rolling Stones met de verslavingen van Keith Richards, de broers Davies die elkaar bij The Kinks de tent uit vochten of de drummer van Def Leppard die zijn arm kwijtraakte in een ongeluk. Halverwege jaren tachtig is Michael Hutchence mateloos populair bij vooral het vrouwelijke publiek. Maar door zijn relatie met Paula Yates, die hij van ‘Saint’ Bob Geldof heeft afgepikt, verliest hij veel credits bij met name het Engelse publiek. Na een harde val op zijn hoofd in Denemarken verliest Michael ook nog eens zijn geur- en smaakvermogen. Michael ontwikkelt een serieuze drugs- en seksverslaving, die zijn dieptepunt bereikt wanneer hij zijn dochter niet meer mag zien omdat Bob Geldof de voogdij over alle kinderen van Paula lijkt te krijgen. In een duet met zijn vriend Bono, uitgebracht na zijn dood, drukt Michael Hutchence zijn gevoelens treffend uit: ‘I just want to slideaway, and come alive again’.