Bij de chaotisch verlopen verkiezingen in Amerika zal menig classic rock-fan gedacht hebben aan het legendarische verkiezingslied van Alice Cooper: Elected!

Enkele maanden voor de verkiezingsstrijd tussen Richard Nixon en George McGovern in 1972 brengt Cooper Elected uit. Om nog meer publiciteit te genereren, stelt Cooper zichzelf ook verkiesbaar. De gevestigde (politieke) orde belachelijk maken was sowieso iets wat Cooper graag deed, zo vertelde hij eens in een interview: “We probeerden altijd dingen te doen waar ouders woedend om konden worden, waardoor de kids ons nog leuker gingen vinden.” Cooper kreeg zelfs nog een paar stemmen, maar Richard Nixon won deze verkiezingen.

Elke volgende verkiezing in Amerika brengt Cooper Elected weer onder de aandacht door zich telkens weer verkiesbaar te stellen. In 2016 met de slogan: ‘Een verwarde man voor een verward land’ en met campagnebeloften als Lemmy Kilmister toevoegen aan Mount Rushmore, afschaffen van pennen en boeken en een verbod op selfies. In 2020 was Cooper weer beschikbaar voor het hoogste ambt, deze keer met de slogan: ‘Ik kan niets doen net zo goed als dat zij (de andere kandidaten) dat kunnen’. Uiteraard wil Cooper niet echt president worden: “Oh nee, dat zou een hel worden. Ik haat politiek en geef niks om belasting en dat soort gedoe.”

Het nummer Elected staat op het album Billion Dollar Babies uit 1973. Producer Bob Erzin kwam op het idee om het nummer Reflected van het album Pretties For You uit 1969 om te bouwen. Erzin hoorde een hit in de song. De muziek bleef grotendeels hetzelfde, maar de tekst is geheel anders. Erzin voegde op het einde van het nummer de blazers toe, waardoor de song het typische theatrale van Alice Cooper kreeg en zo een van de grootste hits van de band werd.

Elected (1972)

Reflected (1969)