Op 20 oktober overleed de naamgever van The Spencer Davis Group, Spencer Davis, op 81 jarige leeftijd aan een longontsteking. Gimme Some Lovin’ is de grootste hit van de band.

Davis wordt geboren in Swansea in het Verenigd Koninkrijk en speelt in zijn eerste bandjes met Bill Wyman, die later de bassist voor The Rolling Stones zou worden, en met Christine McVie, later zangeres en toetsenist bij Fleetwood Mac. In 1963 vormt hij met drummer Peter York en de broers Steve en Mutt Winwood op respectievelijk zang/keyboard en bas The Spencer Davis Group. De band werd naar Davis vernoemd, omdat hij het enige lid was dat het leuk vond om de pers te woord te staan.

Na twee hits in 1965 in het VK, Keep On Running en Somebody Help Me, wil platenbaas Chris Blackwell de band in Amerika lanceren. Hij neemt destijds topproducer Jimmy Miller in de hand om een song op te nemen met de band die het goed zou doen in de Verenigde Staten. Steve Winwood herinnert zich later in een interview dat het nummer heel snel geschreven en opgenomen werd. Voor de Amerikaanse markt werden er extra percussie en damesvocalen toegevoegd in het refrein. Dan gebeurt er iets geks, het nummer wordt eerst ook opgenomen door de Amerikaanse band The Jordan Brothers uit Philadelphia. Zanger Frank Jordan legt later uit: “In die tijd was je nog erg afhankelijk van wat het platenlabel je toe wierp. Ze zeiden dat wij de ruwe opname van Gimme Some Lovin’ te horen kregen en wij waren uiteraard enthousiast en wilde deze wel opnemen. Achteraf bleek het de originele studio-opname van The Spencer Davis Group te zijn, hoe de platenmaatschappij daaraan was gekomen weet ik nog steeds niet.”

Het nummer wordt in drie steden uitgebracht en wordt een hit. Jordan: “Eerst leek het net alsof The Spencer Davis Group ons coverde, maar al snel werd hun versie door het hele land een grote hit.” Gimme Some Lovin’ werd met een 7e positie de grootste hit van de groep in Amerika. Davis zelf zou de rest van zijn leven in Californië blijven wonen, waar hij tot op hoge leeftijd actief is gebleven in de muziekbusiness.