Happy Xmas van John Lennon en Yoko Ono is een atypische kerstsong. In plaats van het gebruikelijke geneuzel over de kerstboom, mistletoe of de sneeuwman riepen Lennon en Ono op om in deze dagen te denken aan anderen, die in angst voor oorlog moeten leven.

Lennon en Ono waren al enkele jaren bezig met een campagne voor wereldvrede. De gedachte was dat wanneer iedereen graag vrede zou willen, het ook zou gebeuren. Een concept dat ook in de song Imagine gehanteerd wordt. Hapy Xmas was eigenlijk geschreven als protestsong tegen de Vietnamoorlog, maar de tekst is later aangepast.

Lennon en Ono schreven de song eind oktober in 1971 en deze werd in de Verenigde Staten voor de kerst uitgebracht. Daar deed het nummer niet veel, een jaar later in het Verenigd Koninkrijk zou het de vierde positie bereiken. Voor de productie werd Phil Spector gevraagd, die toen ook aan het Let It Be-project van The Beatles had gewerkt. Er werden maar liefst vier akoestische gitaristen gevraagd voor de opnames. Lennon vertelde de gitaristen dat ze zich in oktober moesten inbeelden dat het echt kerst was. Toen een van de gitaristen opmerkte dat hij Joods was, zei Lennon: “Stel je dan maar voor dat het je verjaardag is.”

In 1980, drie weken voor de kerst, werd John Lennon vermoord. Happy Xmas werd opnieuw uitgebracht en bereikte de tweede positie in de Engelse hitparade.