Gitarist Bernie Marsden, die onder andere bekend werd dankzij zijn samenwerking met David Coverdale in Whitesnake en op meer dan honderd platen meespeelde, kreeg op zijn nieuwe soloalbum Shine muzikale ondersteuning van o.a. Joe Bonamassa, David Coverdale, Ian Paice en Don Airey. De plaat is een muzikale mix van AOR, boogie, gitaarrock, blues en shuffle, en bevat twaalf spetterende tracks. Tijd dus om Marsden aan de tand te voelen over Shine.

Het album heet Shine. Heeft die titel nog een bepaalde betekenis?
“Nee, eigenlijk niet. Maar de song Shine is in feite het centrum van de plaat, bijna alles draait om dat nummer en vandaar dat we het album ook maar zo genoemd hebben. Verder is het natuurlijk een lekkere korte titel, catchy en het bekt goed, toch? Het is ook makkelijk te onthouden.”

Shine is je eerste album na vijftien jaar dat weer bij een platenmaatschappij verschijnt, Mascot Records/Provogue om precies te zijn. Waarom besloot je de plaat op die manier uit te brengen?
“Mascot Records heeft mij benaderd, zij kenden mij in eerste instantie helemaal niet, haha. Ik speelde wat samen met Joe Bonamassa en een paar mensen van Mascot vroegen op een gegeven moment: ‘wie is de gitarist die bij Joe meespeelt?’. Ze vroegen mij naderhand of ik interesse had om mijn nieuwe album Shine bij Mascot uit te brengen en zo zat ik weer bij een platenmaatschappij. Ik heb mijn ‘contract’ bij Mascot dus eigenlijk aan Joe te danken.”

Shine is opgenomen in de beroemde Abbey Road Studio 3 in Londen, ik neem aan dat je iets met die studio hebt?
“Jazeker, ik heb daar ooit voor The Beatles gewerkt. Zo oud ben ik dus al, haha. De Abbey Road-studio is zeker iets speciaals, want een van mijn favoriete albums ooit is daar opgenomen: Revolver. Het is ook gewoon een hele goede opnamestudio met een uitstekende akoestiek en prettige atmosfeer. De nummers voor Shine heb ik gedurende een aantal jaren gecomponeerd, sommige zijn zelfs al behoorlijk oud. Mijn teksten zijn niet zo diepzinnig en betekenisvol als die van ‘echte’ tekstschrijvers, maar ik ben toch tevreden over de nummers. Vooral de tekst van Hoxie Rollin’ Time bevalt mij zeer goed. De tekst is gebaseerd op een waargebeurd verhaal in Arkansas. Een andere track waar ik zeer tevreden over ben, is de nieuwe versie van Trouble – een nummer dat al 36 jaar oud is en door David Coverdale op Shine weergaloos wordt gezongen!”

Is Dragonfly een ode aan Peter Green?
“Eigenlijk zou Peter op Dragonfly meespelen en hij heeft het nummer ook gekozen. Maar helaas is er iets tussengekomen. Peter is een goede vriend van mij en misschien zal hij tijdens de komende tour af en toe op het podium verschijnen. Ik heb hem in ieder geval al uitgenodigd voor de optredens in 2015.”

Was je niet verbaasd over de lovende recensies?
“Niet echt. Met zo veel vaardige muzikanten moet het wel een goed album zijn en producent Rob Cass heeft fantastisch werk geleverd. Ik ontmoette Rob weer in 2012 in de Abbey Road Studio en we besloten een album te maken. We begonnen met de opnames voor Shine in februari 2013 en het album was acht maanden later in kannen en kruiken. Zestig procent van het songmateriaal op Shine is echt nieuw. De titelsong, Wedding Day, And You Better Run en Hoxie Rollin’ Time zijn echt nieuwe songs. Ik denk dat de heren van Mascot Records een wat meer bluesy album hadden verwacht…”

Komt er eindelijk eens een Bernie Marsden-dvd?
“Dat is een hele goede vraag, maar waarschijnlijk niet, want in een live-dvd heb ik niet zo veel fiducie. Misschien is het wel een goed idee om ooit een making of-dvd uit te brengen van het album. Dat lijkt me wel haalbaar en interessant.”

Heb je nog andere plannen?
“Binnenkort ga ik op tournee in Amerika met Joe Bonamassa en John Hiatt, en volgend jaar kom ik naar Europa. Amsterdam staat zeker op de lijst, want daar speel ik altijd graag.”