CWF bestaat uit Bill Champlin (Chicago), Joseph Williams (Toto) en Peter Friestedt en de muziek van de band kun je het beste omschrijven als old school AOR met duidelijke West Coast-invloeden. Het drietal verzorgt op 7 mei een exclusief optreden in De Boerderij in Zoetermeer. Champlin, die meer dan 25 jaar de zanger van de legendarische band Chicago was, deelde met ClassicRockMag zijn enthousiasme over CWF en het vorig jaar oktober verschenen debuutalbum.

“Ik heb Joseph ongeveer vijftien jaar geleden voor het eerst ontmoet en ik heb zijn muzikaliteit en zijn fantastische stem altijd bewonderd”, vertelt Champlin over de totstandkoming van CWF. “Peter, een zeer goede gitarist en producer, belde mij en in 2012 hebben we een uitverkochte tournee in Scandinavië gedaan. Daar zijn ook de eerste tracks voor het CWF-album ontstaan. Rivers Of Fear is het oudste nummer van de plaat, want ik heb dat lied samen met mijn zoon geschreven na de terroristische aanslagen van 9/11 in New York en Washington. De tekst gaat niet alleen over die aanslagen, maar ook over de situatie in de wereld zoals die nu is.”

Teksten zijn voor jou altijd al belangrijk geweest toch?
“Ja. Mede daarom vind ik CWF ook een goede plaat, vooral door de zeer sterke en emotionele teksten. Luister bijvoorbeeld nog maar eens naar Evermore, het laatste nummer van de plaat, en je snapt wel wat ik bedoel.”

Gaan jullie Rivers Of Fear ook live spelen? Dat lijkt mij heel moeilijk…
“Dat gaat echt niet lukken. Jammer, maar helaas.”

CWF wordt door sommigen gezien als een zogenaamde ‘supergroep’. Kun jij je daarin vinden of is dat onzin?
“Ik zou ons zo zeker niet willen noemen, maar we zijn wel allemaal zeer geroutineerde en gerenommeerde muzikanten die weten hoe je goede nummers moet componeren, spelen en produceren. Ik snap alleen niet waarom men groepen en muziek altijd in een hokje wil plaatsen, want er zijn slechts twee soorten muziek: goede en slechte. Toch?”

Joseph en jij hebben de plaat ingezongen, maar hoe hebben jullie de andere werkprocessen verdeeld?
“De meeste nummers waren al geschreven en dus was het eigenlijk alleen nog een kwestie van uitzoeken wie bij welke song de leadvocalen voor zijn rekening ging nemen. Die beslissing heeft Peter uiteindelijk gemaakt, omdat hij ook de productie op zich heeft genomen. Voor een paar songs hadden we ook nog andere zangstemmen nodig en daarom zijn ook mijn vrouw Tamara en mijn zoon Will op het album te horen. En voor sommige nummers hebben we de hulp ingeroepen van Randy Goodrum.”

De keuze voor het nummer After The Love Has Gone is toch wel verrassend…
“Ik heb dat nummer geschreven met David Foster en Jay Graydon en het werd destijds een grote hit voor Earth, Wind & Fire. After The Love Has Gone heeft zelfs een Grammy gekregen voor beste rhythm & blues-song in 1979! Het is nog steeds een lekker nummer en het paste eigenlijk perfect op deze plaat, vandaar deze keuze.”

Jullie album duurt slechts veertig minuten. Hoe gaat de setlist er verder uitzien als jullie op 7 mei in Zoetermeer optreden?
“Ik weet niet zeker of we echt alle tien de songs gaan spelen. Rivers Of Fear in ieder geval zeker niet. Maar het publiek kan een show van ongeveer een uur en drie kwartier verwachten, met naast CWF-songs natuurlijk ook Toto- en Chicago-nummers. Mijn vrouw zal trouwens ook op het podium staan. Meer ga ik er niet over zeggen. Kom maar gewoon kijken en vooral luisteren!”

Je bent nu al een hele tijd actief in de muziekwereld. Ben je het nog niet zat na zo veel jaren?
“De muziekwereld is vooral de laatste jaren natuurlijk gigantisch veranderd en dat komt alleen maar door het downloadgebeuren. Vooral in Amerika wordt er niets meer gekocht en de artiesten worden gewoon belazerd door Spotify en hoe al die streamingdiensten ook mogen heten. In Europa is vinyl weer redelijk populair, heb ik begrepen, maar in Amerika is daar absoluut geen sprake van! Hier wordt alleen maar illegaal gedownload en dat is wat mij betreft toch echt de doodsteek voor goede rockmuziek. Je doet er echter niets aan, maar gelukkig houd ik nog steeds van het spelen en componeren van goede muziek. Daarom ga ik ook gewoon door tot ik erbij neerval.”

CWF geeft op 7 mei een concert in Cultuurpodium De Boerderij, Zoetermeer