Hawkwind werd in 1969 opgericht door onder anderen Dave Brock en Nik Turner. Deze twee heren waren ook grotendeels verantwoordelijk voor de muzikale ideeën van de band. Vooral Brock componeerde die bekende space-achtige, geïmproviseerde nummers; een mix van psychedelica en acid rock die later bekend zou worden als space rock. Silver Machine is nog steeds het bekendste nummer van Hawkwind en live-dubbelaar Space Ritual is een rockklassieker van de eerste orde. Nu, 46 jaar later, is de band weer in de studio om aan een nieuw album te werken. Op vrijdag 7 augustus spelen Dave Brock en de zijnen ook in de Melkweg in Amsterdam.

Dave, jullie zijn in de studio aan het werk. Dat betekent dus een nieuw Hawkwind-album. Vertel!
“Ja, er komt een nieuw album aan, dat in maart 2016 uitkomt. We hebben tot nu toe tien nummers opgenomen, maar in totaal zullen er waarschijnlijk twintig tracks op de plaat komen. Het wordt weer een dubbelalbum.”

Wordt het een conceptalbum? En heb je al een titel?
“Ja, het wordt een conceptalbum en de titel is waarschijnlijk The Machine Stops. Het concept is gebaseerd op het korte verhaal van E.M. Forster met dezelfde titel. Ik weet niet of je het verhaal kent, maar het is echt een onwaarschijnlijk verhaal waarin Forster voorspellingen doet over nieuwe technologieën, zoals e-mail en het internet, terwijl hij zijn verhaal schreef in 1906, toen deze dingen helemaal nog niet bestonden! Ook voorzag hij de communicatie via de computer en de irritatie die ontstaat wanneer de computer niet snel genoeg werkt. Forster voorspelde dus eigenlijk ons huidige verschrikkelijke online-leven 70 jaar voordat het internet werd uitgevonden. Wij willen met deze plaat net zoals Forster waarschuwen voor de gevaren van het constant achter een beeldscherm zitten en de kunstmatige omgeving van het internet. Tegenwoordig gaat heel veel menselijke interactie via de computer en dat vervreemdt mensen van elkaar. Forster was bezorgd over de menselijke afhankelijkheid van de technologie en dat ben ik ook. Om het concept duidelijk weer te geven, zullen we live waarschijnlijk ook gebruik gaan maken van acteurs, dansers en multimedia.”

Componeren jullie eerst de muziek of schrijven jullie eerste de teksten – of in dit geval het concept?
“De muziek is er altijd als eerste. De spacerock-riffs, hooks en melodieën staan heel snel op papier en we hebben nog steeds heel veel muzikale ideeën. De verhaallijn is natuurlijk altijd heel belangrijk, zeker in dit geval, maar we schrijven geen politieke of religieuze teksten. Dat laten we aan andere spacerockbands over.”

Op 7 augustus spelen jullie in Amsterdam. Wat kunnen we verwachten?
“Amsterdam is mijn favoriete stad in het universum, want daar heb ik de verlovingsring voor mijn vrouw gekocht, haha. Jullie zullen een fantastische show voorgeschoteld krijgen, met een superlichtshow, dansers en danseressen, en een setlist bestaande uit oudere, klassieke Hawkwind-songs en nieuwere, wat onbekendere tracks. Helaas zullen we nog niets van het nieuwe album gaan spelen. Dat is nog te prematuur en bovendien beheersen we die nieuwe nummers nog niet.”

Gaan we ook Silver Machine horen?
“Ja, waarschijnlijk wel. Het zal wel moeten, toch? Maar Silver Machine is nog steeds een geweldige spacerocksong, dus waarom zou je die aan de mensheid onthouden?”

Jij bent al sinds 1969 actief in de muziekwereld. Zijn er nog wensen en ambities? En wat waren jouw persoonlijke hoogtepunten en eventueel dieptepunten?
“Wat een heftige vraag, haha. Hawkwind is voor mij nog steeds heel belangrijk en de erfenis van onze albums en songs wil ik natuurlijk zo lang mogelijk blijven aanbieden en koesteren, ondanks het feit dat ik al 73 ben. Ik ben een zogenaamde spacerock-bejaarde, haha. Dieptepunten zijn voor mij toch wel de teloorgang van de muziekindustrie en het overlijden van bandleden als John Harrison. Elke keer dat er een bandlid of ex-bandlid van Hawkwind overlijdt, heb ik het idee dat er iemand uit mijn familie is overleden en dat doet best pijn. De agenda van Hawkwind voor volgend jaar is qua concerten en festivals trouwens al weer bijna volgeboekt, dus daar maak ik mij voorlopig geen zorgen over. Ik heb er nog steeds heel veel plezier in. Dat is toch het belangrijkste in het leven, dat je van de muziek kunt leven en dat je plezier hebt. Verder doet het me deugd dat Hawkwind nog steeds heel veel trouwe fans heeft. We zijn samen echt een grote spacerockfamilie.”

Klopt het dat jouw soloalbum ook bijna klaar is?
“Sterker nog, het album is af. Het heet Brock’s World en zal in oktober uitgebracht worden.”

Verschilt de muziek van Brock’s World met die van Hawkwind? En zo ja, in hoeverre?
“Eigenlijk niet. Het is ook space rock. Ik speelde gewoon wat deuntjes op mijn gitaar, zong er wat bij, namen dat op en dat is Brock’s World geworden, haha. Ik hoop dat de Hawkwind-fans het album ook kunnen waarderen, maar ik denk het wel.”

Hawkwind speelt op 7 augustus in de Melkweg, Amsterdam. Tickets zijn hier verkrijgbaar.