Na zes jaar is er eindelijk weer een nieuwe plaat van de Engelse rockers Thunder. Wonder Days heet het laatste werkstuk en het is eigenlijk een mirakel dat dit tiende studioalbum verschenen is, want de toch redelijk succesvolle Britse band stond op het punt om ermee op te houden. Maar na een aantal akoestische shows, optredens met Whitesnake en Journey en een succesvol optreden op Wacken besloot de band, gelukkig voor de fans, om door te gaan. Thunder stond voor de vierde keer op Bospop. Zanger Danny Bowes en gitarist Luke Morley waren zo vriendelijk om voor de show een praatje met mij te maken.

Toch weer een nieuw album, wie had dat gedacht nadat jullie in 2009 bijna uit elkaar waren gegaan?
Danny: “Ja, niets is zeker, zo blijkt maar weer eens. Gelukkig bestaat Thunder nog en hebben we net een prima album afgeleverd.”

Een clichévraag, maar is het jullie beste album tot nu toe?
Luke: “Dat is altijd moeilijk te zeggen. De plaat is net af en natuurlijk zijn we trots op Wonder Days en natuurlijk hebben we onze harten en zielen in de nieuwe songs gelegd. Maar ja, als het album klaar is en in de winkels ligt, dan kun je er niets meer aan doen. Ik denk wel dat we beter zijn geworden naarmate we ouder zijn geworden en we zien het album nu al een beetje van een bepaalde afstand en kunnen dan alleen maar concluderen dat Wonder Days gewoon een echt klassiek Thunder-album is geworden.”
Danny: “Op 14 maart hebben we tijdens een show in de Eventim Apollo in Hammersmith een aantal nieuwe songs van Wonder Days gespeeld en het publiek reageerde heel goed op tracks als Black Water, Resurrection Day en Wonder Days, en dat is een goed teken. Als het publiek niet zo goed reageert op nieuwe tracks heb je misschien een probleem.”

Lezen jullie nog recensies over jullie albums, of interesseert jullie dat niet echt?
Luke: “Nou, ja, er zijn altijd critici die het niks vinden, maar dat is dan maar zo. Wij doen gewoon wat wij denken en voelen dat goed is!”

Hoe belangrijk is een radiohit voor Thunder?
Danny: “Wij dachten dat we een hit hadden op het nieuwe album, maar de radio denkt daar anders over, haha. We krijgen gewoon geen airplay op de Britse radio. Het hele radiogebeuren in Engeland is gewoon frustrerend! Volgens mij heeft de radio niets meer met muziek te maken, het gaat alleen nog maar over sociale media. Als je maar genoeg volgers op Facebook hebt, dan wordt je muziek wel op de radio gespeeld. Maar ja, wij hebben de radio altijd gehaat en de radio haat Thunder, dus waarschijnlijk worden onze nummers op de Engelse radio gespeeld als wij dood en begraven zijn, haha! Maar eigenlijk tellen alleen de fans, de mensen die een kaartje kopen voor onze show, die betalen om ons te zien en te horen spelen. Alleen dat telt, dus f… de radio.”

Is Wonder Days een conceptalbum?
Danny: “Nee, echt niet, zo progressief zijn wij niet. Ik kan me er wel iets bij voorstellen, want nummers als Wonder Days en When The Music Played hebben als thema jong zijn, met een bandje beginnen, opgroeien en de eerste kennismakingen met meisjes en muziek. Maar om het dan een conceptalbum te noemen, gaat mij te ver. Natuurlijk zijn de genoemde tracks wel nostalgisch en is ook de cover van het album nogal retro. En natuurlijk was vroeger, de seventies dus, alles beter, haha. De hele wereld, vooral de muziekindustrie, is gigantisch veranderd, de concurrentie is veranderd. Er is nu internet, de tv is veel belangrijker en sociale media bepalen de trends. Het leven was vroeger veel simpeler en misschien ook wel overzichtelijker. Er is tegenwoordig ook veel meer cynisme.”

Kun je iets over de titel van het album vertellen?
Luke: “Het eerste nummer heette Wonder Days en dat leek mij ook wel een gepaste titel voor het album, een beetje een retrogevoel creëren met die titel zat er eigenlijk ook wel achter.”
Danny: “Daarom denken mensen dat Wonder Days een conceptalbum is. We hebben het echt met opzet zo gedaan.”

Spelen jullie op festivals andere nummers dan tijdens de reguliere toer en wie maakt de setlist?
Luke: “Dat is eigenlijk mijn taak, dat is door de jaren zo gegroeid en iedereen lijkt zich daarin te kunnen vinden. We zullen ook vandaag zeker een aantal nieuwe songs gaan spelen, want Wonder Days en The Thing I Want zijn echte livesongs die perfect passen bij andere klassieke live-krakers, zoals Backstreet Symphony of Love Walked In. Natuurlijk zijn er songs die we altijd moeten spelen voor onze diehard fans.”

Jullie staan nu voor de vierde keer op Bospop, is dat nog iets speciaals voor jullie?
Danny: “Absoluut, we zijn gek op Bospop, we spelen hier altijd heel erg graag.”

Is het niet zo dat als we nu op Graspop zouden zijn jij hetzelfde antwoord over Graspop zou geven?
Danny: “Jij kent ons te goed, mijn vriend, of jij bent zelf al te cynisch geworden, haha. Nee, dat is echt niet zo, we verheugen ons écht op het Bospop-publiek en we hopen dat ze ons niet eerder laten gaan dan na twee uur spelen, haha.”

Wat zijn de hoogtepunten in jullie carrière tot nu toe?
Danny: “Daar wacht ik nog steeds op.”
Luke: “Dat Thunder na al die jaren nog steeds bestaat en goede muziek maakt en dat we er nog steeds heel veel plezier in hebben. Wij zijn echt gelukkig dat we dit nog steeds mogen doen.”

Wat zijn de dieptepunten tot nu toe?
Danny: “Dat zijn er veel te veel, hoe lang heb je?”

Jouw stem is nog steeds prima in orde, doe je iets speciaals om die stembanden in goede vorm te houden?
Danny: “Niet echt, ik heb nooit zangles gehad, ik drink matig, ik rook niet en ik gebruik geen al te dure drugs. Ik ben al tevreden met zeer goedkope heroïne, haha!”

Hoe lang gaat Thunder nog door?
Luke: “Dat is moeilijk om te zeggen. Ik hoop nog heel lang, maar dat heeft natuurlijk te maken met hoe lang je het als muzikant nog aankunt. Fysiek en mentaal bedoel ik dan natuurlijk, want het leven van een rockster is nou niet bepaald een huis, tuin en keukenbaan.”
Danny: “Na de show van gisteren voelde ik mij 100 jaar oud en was ik helemaal kapot, maar ook dat kan gebeuren.”

Foto: Jason Joyce