New Year’s Day van U2 is tot een echte klassieker uitgegroeid, niet in de laatste plaats vanwege de titel. Al 36 jaar lang blèren we het nummer tijdens de nieuwjaarsborrel in de kroeg mee. Toch kennen niet veel mensen de echte betekenis van het nummer.

Bono schreef het nummer in eerste instantie voor zijn vrouw Ali, maar veranderde de inhoud van de tekst later naar de politieke situatie in Polen. Vakbondsleider Lech Walesa was gevangen gezet, omdat hij als bedreiging gezien werd door het communistische Poolse regime. Aan het magazine Rolling Stone vertelde Bono: “We improviseren altijd en de woorden die er op dat moment uit komen zing ik. Ik moet bezig geweest zijn met Lech Walesa, die in de gevangenis zat. Toen we het nummer opnamen, hoorden we dat de Poolse regering de gevangenschap zou opheffen op nieuwjaarsdag, dat was ongelofelijk.”

New Year’s Day van U2 betekende de doorbraak van de band in het Verenigd Koninkrijk, in verschillende Europese landen en een notering in de Billboard Hot 100. De nummers op het album War, waar New Year’s Day van afkomstig is, gaan over de wereldwijde onrusten en conflicten die op dat moment speelden. Ondanks deze ‘zware’ thematiek is War voor U2 ook commercieel een groot succes en de definitieve doorbraak van de band.