30 jaar later… is een nieuwe serie artikelen op Classic Rock Mag waarin teruggeblikt wordt op de periode van einde jaren ’80 tot 1991. Nieuwe hardrockbands schoten als paddenstoelen uit de grond, totdat de grunge-stroming een einde maakte aan deze periode. In deze serie kijken we hoe het deze bands is vergaan in de afgelopen decennia.

Quiet Riot is zo’n band waar je vroeger bij MTV Headbangers Ball wel clipjes van voorbij zag komen, maar die nooit echt in Europa is doorgebroken. In de VS is Quiet Riot nog steeds live te bewonderen, hoewel er bijna niemand van de originele line-up meer in de band zit.

Quiet Riot wordt in 1973 in Los Angeles opgericht door gitarist Randy Rhoads en bassist Kelly Garni. Zanger Kevin DuBrow sluit zich aan bij de band en halverwege de jaren ’70 neemt de populariteit van de band steeds verder toe. Helaas voor de mannen krijgen tijdgenoten als Van Halen en Y&T wel platencontracten voor de Amerikaanse markt, maar Quiet Riot alleen maar voor Japan.

Vanwege het uitblijven van een platendeal loopt de spanning tussen de bandleden DuBrow en Garni steeds verder op. Dit escaleert tijdens de opnames voor het album Quiet Riot II, wanneer Garni dronken wordt gearresteerd terwijl hij onderweg is om DuBrow om zeep te helpen. Al het gedoe bij Quiet Riot wordt Randy Rhoads te veel en deze stapt over naar de band van Ozzy Osbourne. Helaas kan de wereld maar kort genieten van de briljante Rhoads, die in maart 1982 om het leven komt in een vliegtuigongeluk.

In 1982 herstart DuBrow met nieuwe muzikanten Quiet Riot. Het album Metal Health uit 1983, wordt beschouwd als een gamechanger voor de rock- en metalindustrie, vergelijkbaar met de invloed op de markt die Nirvana’s grunge-muziek heeft gehad, begin jaren ’90. Door de invloed van MTV en muziekvideo’s verandert het muzikale landschap snel in de jaren ’80. Metal Health is het enige metalalbum dat ooit de eerste plaats in de Billboard Album Chart behaalde en in de VS maar liefst 6 keer platina verkocht. Begrijpelijk dat vanaf dat punt elk zichzelf respecterend platenlabel een of meerdere metal- hardrockacts onder contract wilde.

Zoals zo vaak profiteert de aanstichter van de ontwikkeling zelf niet van de resultaten. De opvolger Condition Critical uit 1984, stelt met slechts 1,5 miljoen verkochte exemplaren enigszins teleur. Met zijn frustratie draagt zanger Kevin DuBrow zelf sterk bij aan de teloorgang van Quiet Riot; zijn constante afgeven op andere populaire metalbands uit die tijd, zoals Mötley Crüe en Ratt, kost hem veel goodwill bij de fanbase. Uiteindelijk wordt DuBrow in 1987 ontslagen door de rest van de band.

In de jaren ’90 probeert DuBrow Quiet Riot nog enkele keren terug te brengen, maar de successen uit de jaren ’80 worden nooit meer gehaald. Uiteindelijk overlijdt DuBrow in 2007 aan een overdosis. In 2010 start drummer Frank Banali, die er vanaf 1982 al bij is, Quiet Riot weer op. Ze toeren in kleinere zalen door de VS en brengen zo nu en dan weer nieuwe muziek uit. Ironisch genoeg kan Banali door behandelingen tegen alvleesklierkanker een aantal shows niet drummen, waardoor er een Quiet Riot line-up met geen enkel origineel lid op het podium staat.

Cum On Feel The Noize (1983)

De grootste hit van Quiet Riot is een cover van Slade uit 1973. Omdat Slade nooit echt is doorgebroken in de VS, viel dit ook niet echt op.

Metal Health (Bang Your Head) (1983)

De tweede single van het album Metal Health bracht het tot een 31e plaats in de billboard hot 100. Een lekker compromisloos rocknummer dat regelmatig gebruikt is voor de soundtracks van jaren ’80-films.

Thunderbird (1983)

Thunderbird werd geschreven ter nagedachtenis aan Randy Rhoads. Bassist Rudy Sarzo, die met Rhoads meegegaan was naar Ozzy Osbourne, kwam er speciaal voor terug naar Quiet Riot.