Uit het niets staat de glamrockband Ratt uit de jaren ’80 plotseling weer in de belangstelling. De Amerikaanse huisverzekeraar GEICO gebruikt de band en zijn grootste hit in een tv-commercial.

In het tv-spotje vertelt een echtpaar hoe gelukkig ze zijn met hun huis. Ze hebben alleen een ‘rattenprobleem’. In de ruimten van het huis speelt de band van zanger Stephen Pearcy hun grootste hit Round And Round.

De uit San Diego afkomstige band Ratt gaat al lang mee en heeft een turbulente geschiedenis. Deze begint met Pearcy die met wisselende bezettingen een livereputatie opbouwt in de rockscene van Los Angeles. In 1981 voegen Bobby Blotzer op drums, Juan Croucier op bas en Warren Demartini op gitaar zich bij Pearcy. De populariteit van de band neemt een grote vlucht en dat komt vooral door gitarist Robbin Crosby. Crosby ontpopt zich als de drijvende kracht achter de band met goede songs en solide gitaarspel. De glamrockers noemen hun muziek fashion-metal en proberen hiermee meer vrouwen naar hun optredens te lokken.

Ratt wordt opgemerkt door de ep Ratt en de lokale hitsingle You Think You’re Tough. Van Atlantic krijgen ze een platendeal. In 1984 verschijnt het driedubbele platina-album Out Of The Cellar, dat ruim een jaar in de Billboard 200 blijft staan. Direct daar achteraan verschijnt in 1985 Invasion Of Your Privacy, waarmee de lijn van het vorige album wordt voortgezet. Ratt is net iets gladder dan Mötley Crüe en iets minder pop dan Bon Jovi en bouwt een grote fanbase op in de VS, Canada en Japan. Bijna elk jaar brengt Ratt een nieuw album uit, verkoopt stadions uit en speelt op de belangrijke rockfestivals in Amerika en Europa.

Gaandeweg neemt Demartini een belangrijkere rol in bij het componeren van nieuwe nummers, maar ook tijdens liveshows. De toenemende alcohol- en heroïneproblemen van Crosby maken zijn functioneren binnen de band steeds lastiger. In 1991 wordt Crosby uit de band gezet. Door zijn verslaving raakt hij alles kwijt, raakt hij met hiv besmet en overlijdt hij in 2002 aan een overdosis heroïne. Voor zijn overlijden zal de getalenteerde gitarist tegen VH1 vertellen: “Wat heeft mijn verslaving me gebracht? Het heeft me alles ontnomen, mijn geld, mijn carrière en mijn seksleven, toen ik hoorde dat ik hiv positief was. Iemand, wiens mening ik waardeer, vroeg me of ik herinnerd wilde worden als de muzikant uit een van de belangrijkste rockbands van de jaren ’80, of als de junk die ergens in Hollywood wegkwijnt. Als ik maar een persoon kan weerhouden van de hel waarin ik ben beland, mag men mij herinneren als de laatste.”

Zonder Crosby en midden in het grunge-tumult in 1991 komt Nobody Rides For Free uit. Van de vrolijke lang-leve-de-lol sfeer is niets meer over en in 1992 gooit Ratt de handdoek in de ring. Het blijft een tijdje stil. Daarna zijn er twee versies van Ratt, rechtszaken en oneindig veel bezettingswisselingen. In 2006 ontstaat er een meer serieuze reünie en in 2008 voegt gitarist Carlos Cavazo zich bij het gezelschap. In 2010 overtreft iedereen zichzelf door de strijdbijlen te begraven en met een nieuw album, Infestation, te komen dat klinkt alsof het nog steeds 1985 is. Uiteraard vliegen de heren van Ratt elkaar in de volgende jaren ook weer regelmatig in haren en stapt de een of de ander weer op, maar anno 2020 zijn ze nog steeds in leven.

You Think You’re Tough (1983)

Het eerste nummer van Ratt werd een bescheiden hit en leverde de band een platendeal op.

Round And Round (1984)

Het bekendste nummer van Ratt bereikte de 12e plaats in de Billboard Hot 100 in de VS.

Nobody Rides For Free (1991)

Dit nummer is voorlopig de laatste nieuwe muziek die fans van Ratt zullen horen tot aan 2010. Nobody Rides For Free is de soundtrack in de surffilm Point Break met Patrick Swayze.