In maart 1970 scoort Free de hit waar iedereen de band bijna vijftig jaar later nog steeds van kent. De in 2015 overleden schrijver van het nummer, Andy Fraser, deelde enkele jaren geleden in Songwriting Magazine hoe het nummer ontstaan is.

In 1969 bestaat Free net een jaar en heeft dan twee albums gemaakt die wel goed werden ontvangen door de critici, maar commercieel nog niet veel deden. Tijdens een optreden in Durham, in een zaal waar 2000 man in past, speelt Free voor een handjevol gasten die zwaar stoned zijn. “Normaal letten we niet zo op het publiek, we speelden voor onszelf en het publiek kwam altijd vanzelf wel in de stemming”, vertelde Andy Fraser, “Maar deze keer was het anders, ‘we sucked’ en echt niemand reageerde.”

In de kleedkamer na het optreden heerst er een grafstemming en de Benjamin van de band – Andy Fraser is dan pas 16 – zingt een zelfverzonnen riedeltje, ‘Al Right Now’ om iedereen op te vrolijken. Gaandeweg zingen alle bandleden mee met Andy, die het gevoel krijgt dat hij toch iets meer in handen heeft. Thuis werkt Andy de akkoorden en melodie verder uit op de piano en zanger Paul Rodgers schrijft de coupletten terwijl hij staat te wachten op zijn lift naar een optreden.

Free is dan blij dat ze eindelijk eens een uptempo nummer hebben gemaakt, maar gelooft er niets van dat het een single moet worden. Fraser: “Gelukkig hebben we die discussie met het platenlabel verloren, want achteraf hadden ze natuurlijk helemaal gelijk.”