In 1978 brengt shockrocker Alice Cooper met How You Gonna See Me Now een voor hem ongewoon nummer uit. Het zou naast Only Women Bleed de enige ballad worden waarmee Alice een hit scoorde.

Eind jaren ’70 is Alice berucht vanwege zijn drank- en drugsinname. Aan de Westkust feest hij met de Hollywood Vampires – zijn nevenproject met Johnny Depp draagt ook deze naam – onder wie Keith Moon en John Lennon. Aan de Oostkust dronk hij stevig door met de New York-scene rond Lou Reed. Alice’s eigen verklaring voor zijn drankmisbruik was dat zijn podiumpersonage Alice Cooper zijn werkelijke ik, Vincent Furnier, steeds meer overnam. Net als Jim Morrison of Janis Joplin werd hij het personage dat iedereen verwachtte, totdat hij op een morgen ziek was en bloed opgaf.

Alice liet zich opnemen in een ontwenningskliniek, om definitief clean te worden. Op dat moment was Alice al vier jaar getrouwd met Sheryl Goddard, die hem tot dan eigenlijk nog nooit echt helemaal nuchter had meegemaakt. In de kliniek bedacht Alice wat Sheryl van hem zou vinden in nuchtere staat en of ze dan nog met hem getrouwd zou willen zijn. Uit dit gevoel van onzekerheid schrijft hij samen met Bernie Taupin – die van Elton John – en gitarist Dick Wagner dit nummer. Op het hoogtepunt van Alice’s drankproblemen, in 1983, vraagt Sheryl echter wel degelijk een echtscheiding aan, maar deze wordt nooit doorgezet. Alice kickt definitief af in 1984 en is tot aan vandaag nog getrouwd met Sheryl.