Het is 1986. Hitcomponist Desmond Child rijdt in een huurauto naar New Jersey. Hij was gebeld door een knul, die Desmonds telefoonnummer van Paul Stanley (KISS) had gekregen. In New Jersey rijdt hij de straat in waar de gitarist bij zijn ouders woont. Hij stapt uit bij een eenvoudig houten huis, waar Richie Sambora hem al opwacht: “Gezonde plek om te wonen hè?”, zegt Richie, wanneer hij Desmond in de verte naar de skyline van olieraffinaderijen ziet kijken.

In het huis ontmoet Desmond de zanger, Jon Bon Jovi, en ze dalen af naar de koude kelder van het huis om te werken aan een idee voor een liedje. Jon is helemaal enthousiast over de titel van de song: You Give Love A Bad Name. Zelf voegt Jon de openingszin ‘Shot through the heart, and you’re to blame’ toe. De song zou de grote doorbraak voor Bon Jovi betekenen.

Omdat het schrijven zo lekker ging, spreken de mannen af voor een volgende sessie. Door zijn bezoek aan het huis van de ouders van Richie Sambora heeft Desmond een idee: een song over een jong en ploeterend stel, Johnny en Gina, dat net als de ouders van Richie en Jon hard moet werken voor de kost. “Johnny, dat klinkt alsof ik over mijzelf zing”, zegt Jon, en dus wordt de naam veranderd in Tommy. Gina bestond overigens echt: de ex-vriendin van Desmond werkte in een Diner terwijl Desmond zijn songschrijverscarrière probeerde te starten.

Livin’ On A Prayer wordt een enorme hit, want het thema is voor velen herkenbaar: hard werken en – ondanks vallen en opstaan – vooruit proberen te komen in het leven. Zo bekeken zit er een stukje Tommy en Gina in ons allemaal.