Light My Fire is de tweede single en de grote doorbraak voor The Doors in 1967. Toen Robby Krieger bij de band kwam, nam hij een opzet voor een nieuw nummer mee. Hij vroeg Jim Morrison om advies over het onderwerp voor het nummer. Jim zei:”Schrijf over iets universeels waar mensen zichzelf in herkennen, iets wat niet binnen twee jaar al weer verdwenen is.” Robby Krieger was op dat moment erg gecharmeerd van Play With Fire van The Rolling Stones (1965) en zo kwam hij op het idee voor Light My Fire.

Aanvankelijk was niet Light My Fire, maar Break On Through (To The Other Side) de single van het album, maar fans uit de hele VS belden naar de radiostations om Light My Fire aan te vragen. De platenmaatschappij besloot daarop het nummer uit te brengen, maar wel te verkorten, want 6:50 minuten was in die tijd veel te lang. Dat inkorten bleek lastiger dan gedacht, maar uiteindelijk klaart producer Paul Rothchild de klus door alle gitaarsolo’s eruit te knippen. De originele lange versie staat op de B-kant van de single.

De laatste video-opnames van The Doors met Jim Morrison zijn ook van Light My Fire. Op 30 augustus 1970 is Light My Fire het laatste nummer van de set op het Isle Of Wight Festival. Robby Krieger: ”We speelden best goed, Jim was goed bij stem, maar was niet de entertainer die hij anders kon zijn. Hij was duidelijk bijzonder gestrest voor de rechtszaak van de staat Florida die hem boven het hoofd hing.”

Het allerlaatste optreden in december 1970 van The Doors eindigt ook met Light My Fire, op rampzalige wijze. Halverwege het nummer zal Jim Morrison zijn microfoon op de grond gooien en het podium (voorgoed) verlaten.