Voor R.E.M. is er een van tijd voor en na Losing My Religion. Deze monsterhit zette R.E.M. in een klap op de mainstream-kaart. Niet dat iemand dit verwacht had tijdens de opnames; de platenmaatschappij wilde Losing My Religion zelfs niet op single uitbrengen. Maar vervolgens moesten ze de verkoopprognoses voor het album Out Of Time met een paar honderd procent naar boven bijstellen.

Over de betekenis van Losing My Religion bestaan veel misverstanden. Volgens sommigen zou het een uitdrukking zijn voor overgeven na te veel alcohol inname, of zou het iets met religie te maken hebben. Losing My Religion is een veelgebruikte uitdrukking uit het zuiden van de VS waar R.E.M. vandaan komt. Volgens zanger Michael Stipe gaat de tekst over een obsessie voor een ander die zo groot is dat elke actie van die persoon als een mogelijk signaal van affectie wordt opgevat. Vandaar de passages: ‘I thought that I heard you laughing, I thought that I heard you sing. I think I thought I saw you try’. Uiteindelijk verliest de hoofdpersoon uit de song het vertrouwen dat het gaat lukken en daarmee ook zijn kracht en energie. Losing My Religion betekent zoveel als ‘aan het einde van je latijn zijn.’

De muziek voor Losing My Religion ontstond nadat gitarist Peter Buck een riff op zijn net aangeschafte mandoline ontdekte. In korte tijd wordt de rest van de muziek van de song geschreven volgens beproefd R.E.M.-recept. Peter Buck daarover: ”Met akkoorden als E-mineur, A-mineur, D en G kan er eigenlijk niks mis gaan”. Na de opnames was R.E.M. nog niet tevreden over het geluid, waarop een bevriende muzikant Peter Holsapple akoestische gitaar toevoegt en het nummer af maakt. Het resultaat is een classic waar de in 2011 gestopte band R.E.M. nog altijd met veel trots op terugkijkt.