Bij deze maand past natuurlijk een verhaal over een Rock Anthem met ‘november’ in de titel. November Rain van Guns N’ Roses is de langste song (8.57 minuut) die ooit in de top 10 van de Billboard Hot 100 stond.

Eigenlijk was Axl Rose, de zanger van Guns N’ Roses, begin jaren ’80 al bezig met November Rain, dat uiteindelijk in 1991 opgenomen en in 1992 uitgebracht zou worden. “Overal waar een piano stond speelde hij November Rain. Als ik dan vroeg wanneer hij het ging afmaken, antwoordde hij altijd dat hij nog niet wist hoe”, aldus Tracii Guns, die in 1983 samen met Axl in een band speelde. In 1986 wordt er nog een poging ondernomen om het nummer op te nemen, samen met Slash en Nazareth-gitarist Manny Charlton.

De doorbraak naar de versie die we nu kennen, wordt mede veroorzaakt door drummer Matt Sorum. In 1990 vervangt de klassiek geschoolde Sorum Steven Adler achter de drumkit bij Guns N’ Roses. Aan interviewer Dan MacIntosh vertelt Matt Sorum: “Axl en ik zaten in de studio, aten take-out van de Deli en luisterden naar Don’t Let The Sun Go Down On Me van Elton John. Axl was een groot liefhebber van dat nummer en ik stelde voor om soortgelijke arrangementen te gebruiken voor November Rain. Daarna moest ik de rest leren hoe we meer dynamiek in de songs konden brengen. Ik vertelde ze over de klassieke termen voor dynamiek, zoals Pianissimo, dat ‘rustig’ betekent. En daarna wordt het nummer Mezzo Forte. Dat wil zeggen ‘gemiddeld hard’. De andere bandleden keken me aan met een blik van ‘waar heeft hij het over?’”

De videoclip die het verhaal ‘Without You’ uit de bundel van Del James vertelt, heeft 1,5 miljoen dollar gekost. “Uiteindelijk was het wel een gave video geworden, maar ik weet nog dat ik aan het einde van de dag dacht dat het nu echt wel uit de hand aan het lopen was”, zei Slash later in een interview. Het levert de band geen windeieren op: November Rain was het eerste nummer waarvan in 2019 de officiële video de grens van 1,2 miljard views op YouTube werd gepasseerd.