Prince zei ooit: “Het succes van Purple Rain is beangstigend. Zolang ik muziek maak, zal ik met dit nummer geïdentificeerd worden.” Die voorspelling kwam ook uit: geen nummer speelde Prince zo vaak live als Purple Rain. Ook bij de rockliefhebbers kan de hit op veel waardering rekenen, niet in de minste plaats om de geweldige gitaarsolo van Prince aan het einde.

Het nummer werd geschreven voor de gelijknamige film en is ook het sleutelmoment daarvan, wanneer Prince Purple Rain als ‘nieuw nummer’ uitvoert en het publiek eindelijk helemaal enthousiast reageert. Het idee voor de rockballad kreeg Prince toen hij tijdens een concert van Bob Seger zag hoe het publiek reageerde op langzame nummers, met teksten waar mensen zich in herkennen.

De eerste ruwe mix deelt Prince met Stevie Nicks (van Fleetwood Mac) met de vraag of ze hem kan helpen. “Ik heb hem gebeld en gezegd: ik heb het nummer wel honderd keer beluisterd”, zei Stevie Nicks in 2013 tegen Mojo Magazine. “Het is episch en ik weet echt niet wat ik er nog aan toe kan voegen.”

Wanneer Purple Rain bijna af is, belt Prince Jonathan Cain van Journey. Deze vertelde: “Hij maakte zich zorgen dat hij later door mij van plagiaat beschuldigd zou worden, omdat hij overeenkomsten met onze song Faithfully hoorde. We hebben samen geluisterd en ik hoorde geen probleem, maar een hit. Ik was echt gevleid dat hij deze moeite nam en het laat zien wat voor soort man hij was.”