Op 14 juni viert Rod Argent zijn 75e verjaardag. Een mooi moment om stil te staan bij zijn bekendste compositie, She’s Not There.

Het is 1964 wanneer The Zombies met de schooltalentenjacht Herts Beat Competition een studio-opname winnen. De jongens besluiten hun tijd goed te gebruiken en nemen She’s Not There in één take op. Kort daarna tekenen ze een platendeal bij Decca en komt hun debuutalbum uit. Niet She’s Not There wordt de single van het album, maar de cover Summertime van Gershwin. Dankzij de aanhoudende airplay van een radiostation in New York wordt het nummer in de VS een grote hit, nummer 2 in de Billboard Hot 100.

De openingszin ‘No one told me about her’ leent Argent van John Lee Hooker. Op de slaapkamer van bassist Chris White komen ze tot een couplet. Nadat producer Ken Jones het stuk hoort, zegt hij: “Kunnen we nu weer terug naar het begin?” Argent moet dan snel een extra couplet schrijven. Voor de akkoorden-overgangen haalt Argent inspiratie uit Sealed With A Kiss van Brian Hyland.

She’s Not There is naast een hit voor The Zombies ook een grote hit voor Santana, die het voor het album Moonflower opneemt in 1977.