Er is deze dagen geen ontkomen aan: kerstliedjes. Middelmatige nummers met bellen en kerstklokjes die allemaal op elkaar lijken. Behalve een rocksong die al precies 45 jaar staat als een huis… of nou ja, als een kerststal dan.

Het is 1973 wanneer manager Chas Chandler, de voormalig Animals-bassist en ex-manager van Jimi Hendrix, Slade de suggestie doet een kerstsong op te nemen. Alles wat Slade op dat moment aanraakt, wordt goud; samen met Chandler hebben ze een sound ontwikkeld die aanhaakt op de glamrock uit die tijd, maar ook herkenbaar is voor de gewone man, door het fonetisch geschreven West Midlands-streekaccent (bijvoorbeeld Coz I Luv You).

Bassist Jim Lea bedenkt de basismelodie terwijl hij onder de douche staat. Hij combineert het nieuwe idee met een oud nummer uit 1967. De tekst van dat nummer vindt Lea te veel ‘flower power – Sgt. Peppers’ voor de huidige tijdsgeest, dus daar moest iets anders voor komen.

Na een avond in de kroeg met vrienden schrijft Holder de nieuwe tekst. “De song moet het gevoel van kerst met de familie overbrengen”, zei hij daar later over. Het gaat in die tijd economisch snel bergafwaarts met Engeland, met veel stakingen en werkeloosheid tot gevolg. Holder bracht in de luchtige coupletten, over een nuchtere Kerstman, sneeuw en oma die danst op rock & roll, ook een boodschap om de mensen op te vrolijken: ‘Look to the future now, It’s only just begun’.

Slade scoort met Merry X-mas Everybody een enorme hit in 1973. In 1983 en 1991 wordt het nummer opnieuw een hit en wordt door bands als Oasis, Cheap Trick en R.E.M. gecoverd.