In 1987 was het leven eenvoudig. Je had lang haar, een spijkerjack met Iron Maiden op de achterkant en het album 1987 van Whitesnake onder je arm. Of je had zwart (geverfd) haar, zwarte kleding, Dr. Martens-schoenen en je luisterde naar The Cure of The Smiths. 16 juni is het precies 33 jaar geleden dat het laatste en het beste album van The Smiths verscheen: The Queen Is Dead.

Dik dertig jaar later kijken we er wat genuanceerder naar, omdat we ontdekt hebben welke invloed bands gehad hebben op volgende generaties. The Smits is zo’n band die in zijn korte bestaan van grote invloed is geweest op vele rockbands die daarna kwamen.

Halverwege de jaren ’80 wordt de muziekindustrie gedomineerd door veel elektronische (new wave) stromingen, veel make-up en androgyne kledingstijl. De tijd is rijp voor iets nieuws waarmee de jeugd zich serieus genomen voelt in de problemen waarmee zij zich geconfronteerd zien, zoals werkloosheid, recessie, religie en oorlog.

Het antwoord is The Smiths. Twee Ierse immigranten, Johnny Marr en Steven Morrissey, vinden elkaar in 1982 in hun liefde voor rockmuziek uit de jaren ’60 en ’70. Die van Morrissey gaat vooral uit naar de jaren ’60 pop, glamrock uit de ’70 en punkrock. Johnny Marr houdt vooral van de hardrock en folkrock uit die tijd. De muziek van The Smiths laat zich het beste beschrijven als een soort vroege indierock of Britpop. De maatschappijkritische teksten van Morrisey vinden gehoor in de roerige jaren ’80.

De schaduw van invloed die The Smiths vooruit werpt is een stuk langer dan hun bestaan van slechts vijf jaar. Maakt de invloed op hedendaagse rockbands dat The Smits onterecht het stempel ‘classic rock’ wordt onthouden? Tijd voor een top 5 van bewonderaars:

5. Blur

Blur leidde in de beginjaren ’90 het leger bandjes dat het stokje overnam van The Smits. Ook deze groep nam het leven in Engeland in deze jaren op de korrel en ongeveer alle liedjes van The Great Escape uit 1995 zouden ook zomaar op een Smiths-album gepast hebben.

4. The Killers

Zowel in tekst als sound is Killers-frontman Brandon Flowers beïnvloed door The Smiths. De gitaarsound met delay- en choruspedaal, bekend geworden door Johnny Marr, maar nog bekender door het gebruik in nummers van The Killers.

3. Noel Gallagher And The High Flying Birds

Noel Gallagher is grotendeels verantwoordelijk geweest voor de retro-rock van Oasis, maar het solowerk van Noel Gallagher is meer beïnvloed door The Smiths. Dit kenmerkt zich door een meer georkestreerde sound en diepere teksten.

2. Radiohead

Radiohead-gitarist Ed O’Brien is altijd erg open geweest over zijn bewondering voor The Smits. Tijdens liveshows speelt hij regelmatig op de Fender Jaguar-gitaar die hij van Johnny Marr heeft gekregen. Het nummer Knives Out van het album Amnesiac is een eerbetoon aan de gitaarstijl van Johnny Marr.

1. Morrissey 

Wie bewondert The Smiths meer dan Morrissey zelf? Hij werd geregeld gespot in The Smiths-shirts tijdens persmomenten. Morrissey heeft jaren geprobeerd het succes van The Smiths te evenaren, maar die hoogtijdagen werden niet meer gehaald.