Er zijn maar weinig Europese rockbands die erin slagen om voet aan de grond te krijgen in de Verenigde Staten, maar het Noorse TNT kwam eind jaren ’80 een heel eind.

TNT wordt in Trondheim in Noorwegen opgericht door zanger/gitarist Dag Ingebrigtsen en gitarist Ronni Le Tekrø. In Steinar Eikum en Diesel Dahl vinden ze een bassist en een drummer voor de band. Al snel scoren ze een platencontract bij Vertigo, het Noorse label van PolyGram en brengen ze het titelloze debuutalbum uit. Van het volledig in het Noors gezongen album, wordt de single Harley Davidson een hit. Maar TNT is ambitieus en wil de wereld veroveren en daarom ook in het Engels gaan zingen. Bassist Eikum wordt vervangen door Morty Black en Ingebrigtsen verlaat de band. Bijna wordt de Engelsman Gary Barden van The Michael Schenker Group de nieuwe zanger. Echter, Mike Varney, de platenbons achter de shred-explosie in de jaren ’80 (met mannen als Yngwie Malmsteen en Marty Friedman), legt een demo van zanger Tony Harnell bij TNT, dat in hem de ideale frontman ziet.

De nummers voor het tweede album Knights Of The New Thunder liggen al klaar en het enige wat de nieuwe Amerikaanse zanger hoeft te doen is inzingen. Het album bevestigt definitief de status van de band in Noorwegen en voorzichtig proeft de band aan een Amerikaans avontuur met een aantal optredens aan de oostkust. Voor de opvolger Tell No Tales richt de band zich bewust op de Amerikaanse markt. De single 10.000 Lovers krijgt redelijk wat aandacht op de radio en op MTV. TNT toert in 1987 zo’n dertig shows door de Verenigde Staten en het album bereikt de 100ste plaats in de Billboard 200. Voor de opvolger Intuition uit 1989 verlaat drummer Dahl de band en wordt vervangen door Kenneth Odiin. Het album klinkt nog meer AOR dan zijn voorganger, bereikt de 115 plaats in de Verenigde Staten maar is vooral bijzonder populair in Japan en Scandinavië. De band speelt elf shows in kleinere zalen in de Verenigde Staten, maar voor een echte grote doorbraak lijkt de band toch iets te Europees te klinken. Tussen Le Tekrø en Harnell ontstaat steeds meer spanning omdat de zanger internationaal wil doorbreken en Le Tekrø tevreden lijkt met het Scandinavische succes. Deze onenigheid maakt dat de band met van alles bezig is, behalve met nieuw materiaal schrijven. Tegelijk is het muzikale landschap om hen heen in een rap tempo aan het veranderen. Het label Polygram richt zijn middelen en promotie niet meer op TNT – en soortgelijke bands – maar op de nieuwe populaire stroming grunge. De band besluit in 1992 tot een (tijdelijke) break-up.

Na vier jaar stilte komen de kernleden Le Tekrø, Harnell en Black weer bij elkaar. In 1997 brengen ze  het album Firefly And Live uit, wat voor de helft uit nieuwe nummers bestaat en voor de helft uit live-opnames. Gaandeweg zakt TNT steeds verder weg in een identiteitscrisis met albums als Transistor (1999) en Taste (2003). De volgende albums van TNT komen alleen nog maar uit in Noorwegen en in Japan. Na vele bassisten, drummers en keyboardspelers versleten te hebben in de jaren ’90 en ’00, gooit ook Harnell het bijltje erbij neer in 2017. Desondanks gaat TNT met een nieuwe zanger weer de toekomst tegemoet.

Last Summer’s Evil (1984)

Met Knights Of The New Thunder maakt het Amerikaanse publiek kennis met deze Noorse rockers. Het bereik van Tony Harnell is indrukwekkend en wordt soms vergeleken met de stem van Geoff Tate van Queensrÿche en Le Tekrø is een razendsnelle gitarist met inventieve wendingen in de nummers.

10.000 Lovers (1987)

Een hit voor TNT in de Verenigde Staten. Het nummer is in die tijd vaak te zien bij het programma Headbangersball van MTV.

Intuition (1989)

Een van de laatste wapenfeiten van TNT op de Amerikaanse markt. Ondanks de nummers soms net wat knapper in elkaar zaten dan de nummers van vergelijkbare Amerikaanse bands, ging het publiek niet massaal overstag.