Blondie komen we op deze site maar weinig tegen. Eén keer eerder in 2013 om precies te zijn, toen zangeres Debbie Harry gekozen werd als een van de tien meest onvergetelijke vrouwen uit de classic rock. Is Blondie een gemiste classic rockband?

Blondie wordt in 1974 opgericht door Chris Stein en Debbie Harry en heeft undergroundclub CBGB als thuisbasis. Al snel ontworstelen ze zich aan de underground dankzij het commerciële succes van het derde studioalbum Parallel Lines uit ’78. In 1982 valt de band uit elkaar en gaat Debbie Harry solo verder, terwijl ze ook voor haar partner Chris Stein zorgt, die een zeldzame auto-immuun ziekte heeft opgelopen. In 1997 komt Blondie weer bij elkaar om vervolgens in 1999 weer een dikke hit te scoren met Maria. In maart van 2018 trad Blondie als een van de eerste Amerikaanse bands op in Havana (Cuba).

In de laatste maanden van 2018 eerde de foto-expositie ‘The Age of Punk’  in galerie The Morrison Hotel in New York de punkgeneratie van de jaren ‘70. Niet voor niets heeft Blondie een prominente plaats tussen Ramones, The Sex Pistols, The Clash en Johnny Thunders. In deze periode heerst er een botsing aan stijlen; punk, disco, hardrock, funk en reggae winnen aan populariteit en worden door nieuwe en gevestigde artiesten geadopteerd. Blondie kruist de stijlen maar weet er tegelijk een eigen geluid van te maken. Op deze manier is het een van weinige bands die vanuit de punkscene een groot publiek weet te boeien, zonder haar ‘punkziel’ te verkopen. Is de muziek van Blondie te benoemen als classic rock? Wellicht niet. Maar de invloed van Blondie op de latere rockstromingen en rockbands is dermate bepalend, dat Blondie wel degelijk als classic bestempeld mag worden. Dat blijkt wel uit de lijst van bewonderaars onder bands en rockartiesten. David Bowie was in 1977 dermate onder de indruk van Blondie dat ze als voorprogramma gevraagd werd voor de Idiot World Tour van Iggy Pop.

Guns N’ Roses-bassist Duff McKagan vertelt trots in zijn boek How To Be Man hoe hij uitkijkt naar het concert van Blondie in Londen, omdat deze een belangrijke muzikale invloed voor hem was. Hetzelfde vertelt Joe Elliott van Def Leppard wanneer hem gevraagd wordt waarom zijn band Hanging On The Telephone opneemt voor het album Yeah! Op het laatste album van Blondie uit 2017, Pollinator, werken onder andere Nick Valensi van The Strokes en Joan Jett mee, terwijl Blondie bij de tour voor dit album wordt vergezeld door Garbage.